Nušani na jugu Srbije bez napetosti i euforije 1Foto: EPA/VILDRIN XNEMAJ

I ova moja poseta, nakon što je u Beogradu ali i na jugu Srbije boravio premijer Edi Rama ukazuje na zainteresovanost Albanije da unapređuje odnose sa našim susedom.

Naša saradnja sa Srbijom je važna pre svega vezano za unapređenje odnosa u ekonomiji, ali i vezana za probleme u obrazovanju sa kojima se suočavaju naši sunarodnici u Bujanovcu, Preševu i Medveđi. Samo tako možemo da činimo korake na unapređenju zajedničkog suživota na ovim prostorima, izjavio je Bujar Nišani, predsednik Albanije nakon susreta sa predstavnicima albanskih političkih partija iz Bujanovca, Preševa i Medveđe. On je posebno istakao „važne susrete koje su imali premijeri Rama i Vučić, što doprinosi stabilizaciji odnosa između dve države“.

Na administrativnom prelazu Končulj sa Kosovom i Metohijom dobordošlicu predsedniku Albanije u ime Vlade Srbije poželeo je predsednik Koordinacionog tela za tri opštine juga Srbije dr Zoran Stanković.

Kolona automobila u centar Bujanovca stigla je danas nešto pre dvanaest sati, a dočekalo ju je na trgu ispred zgrade opštine nekoliko hiljada Albanaca, među kojima je najveći broj đaka osnovnih i srednjih škola koji su mahali zastavicama susedne države. Izostala je euforija, a među okupljenima je bilo i znatiželjnih Srba. Na centralnom gradskom trgu „Karađorđe Petrović“ dominirali su nedavno postavljeni bilbord sa slikom Nušanija i rečenicom na albanskom jeziku: “Dobro došli predsedniče“.

– Posetu ocenjujemo kao izraz dobre namere da se poboljša život ljudi na ovim prostorima, ali i naših sunarodnika u Albaniji. Očekujem da će doći do boljeg razumevanja po pitanju položaja nacionalnih manjina, ocenio je Stanković, prenoseći zahvalnost albanskog predsednika za sve, kako je rekao, „što država Srbija čini za bolji položaj albanske nacionalne manjine u ovom delu Srbije“.
Ispred zgrade lokalnog parlamenta predsednika Nišanija dočekali su predsednik Opštine Bujanovac Šaip Kamberi kao i predsednik Nacionalnog saveta Albanaca (NSA) Jonuz Musliju. Albanski predsednik je otpozdravio okupljenim građanima i sa članovima svoje delegacije ušao u zgradu, čime je otklonjena dilema da li će biti intoniranja himni Srbije i Albanije o čemu se spekulisalo među brojnim novinarskim ekipama pre svega iz Albanije i sa Kosova i Srbije. (Premijer Aleksandar Vučić je na sasvim drugom događaju i na drugom kraju zemlje, na otvaranju fabrike Kontinental u Subotici, rekao da mu zbog izostanka himne, nije drago).

U trenutku dolaska predsednika Albanije, na ulicama nije bilo primetno pojačano prisustvo uniformisanih policajaca, ali su mere bezbednosti bile pojačane pripadnicima MUP u civilu i bez vidljivih obeležja. Kosovska ulica koja vodi od zgrade opštine ka Velikom Trnovcu, selu u kome živi oko 6.000 etničkih Albanaca, bila je zatvorena za saobraćaj. U kafićima se radilo normalno.
Srbi u Bujanovcu koji su navikli kako kažu na različite „političke spektakle Albanaca“, ne vide ništa loše u poseti predsednika Albanije, ali očekuju i da „vide i Tomislava Nikolića koji ih ni jednom nije posetio za svoga mandata“.

– Mi ovde živimo zajedno sa svim mukama i problemima koji su zajednički za oba naroda. Svađe, sukobe smo već videli pa da sad vidimo i nešto što u budućnosti treba da nas povezuje, a ne da nas pravi neprijateljima, prokomentarisao je za naš list Stojan iz sela Rakovac koje je predgrađe Bujanovca na čijoj teritoriji opštine živi više od 50.000 stanovnika. Problem sa popisom stanovništva ističu podjednako i Srbi i Albanci. Očekuju veću pomoć u ekonomskom pogledu jer to je kako kažu „okidač u rukam ekstremista ma kome narodu oni pripadali“.

– Na gubitku su samo oni koji misle da jedna ovakva poseta može da bude povod za „paljenje vatre“, a to nam najmanje treba sada kada vidimo situaciju u Makedoniji, ili ono što se događa u dijalogu na relaciji Beograd – Priština, kaže Naser, stanovnik Velikog Tranovca.

Razgovor Bujara Nišanija sa čelnicima albanskih političkih partija u zgradi opštine potrajao je duže od jednog sata, nakon čega je usledila poseta albanskoj Osnovnoj školi „Muharem Kadriju“ u Velikom Trnovcu. Tokom popodneva Nišani je posetio i Preševo gde je u Domu kulture „Abdulah Krašnica“ u njegovu čast izveden kulturno umetnički program, a usledilo je i njegovo obraćanje okupljenim građanima.

Poseta Bujara Nišanija, je prva poseta jednog albanskog šefa države od 1948. godine kada je Beograd posetio Enver Hodža. Pre ove posete na jugu Srbije i u Beogradu boravio je albanski premijer Edi Rama, koji je potom ugostio svog kolegu Aleksandra Vučića u Tirani u projektu bolje saradnje između dve države.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari