Savet ministara Evropske unije pozdravio je juče jasnu opredeljenost i konkretne akcije nove vlade u Beogradu kada je reč o saradnji s Haškim tribunalom, što je rezultiralo nastavkom pregovora o sporazumu o stabilizaciji i asocijaciji sa Srbijom.
„Savet ohrabruje vlasti Srbije da nastave s ovom pozitivnom dinamikom, da odlučno nastave da sprovode neophodne reforme kako bi približili Srbiju Evropskoj uniji.

Savet ministara Evropske unije pozdravio je juče jasnu opredeljenost i konkretne akcije nove vlade u Beogradu kada je reč o saradnji s Haškim tribunalom, što je rezultiralo nastavkom pregovora o sporazumu o stabilizaciji i asocijaciji sa Srbijom.
„Savet ohrabruje vlasti Srbije da nastave s ovom pozitivnom dinamikom, da odlučno nastave da sprovode neophodne reforme kako bi približili Srbiju Evropskoj uniji. Ohrabrujemo vlasti Srbije da nastave napore i privedu pravdi i ostale haške begunce“, navodi se u zaključcima sa sastanka ministara spoljnih poslova EU.

Galjak: Jednostrano priznanje destabilizujuće

Luksemburg – Portparolka visokog predstavnika EU Havijera Solane Kristina Galjak izjavila je da je preovlađujuće stanovište evropskih ministara da bi jednostrano priznavanje nezavisnosti Kosova destabilizovalo i Kosovo i Srbiju i region, a da bi „kvalitetno rešenje“ bilo najkorisnije za samo Kosovo, za misiju EU u Pokrajini, isto kao i za samu Srbiju i region. Šefovi država i vlada i ministri inostranih poslova EU će na zasedanju u četvrtak i petak u Briselu nastojati da usaglase zajednički stav EU o daljim „ojačanim naporima“ i zamislima da se, uz moguće dodatne pregovore i konsultacije, dođe do prihvatljivog rešenje za status Kosova. To su juče u Luksemburgu zaključili šefovi diplomatija Evropske unije, naglasivši da sve članice evropske dvadesetsedmorice smatraju da je najvažnije da se dobije „kvalitetno rešenje“ za kosovski status. Bilo kakvo jednostrano priznavanje nezavisnosti Kosova bi destabilizovalo i Kosovo i Srbiju i region, a „kvalitetno rešenje“ bi bilo najkorisnije za samo Kosovo, za misiju EU u Pokrajini, isto kao i za samu Srbiju i region, prenela je Kristina Galjak preovlađujuće stanovište evropskih ministara.

U zaključcima se naglašava da će Savet ministara i Evropska komisija zajednički oceniti napredak Srbije u primeni neophodnog zakonskog okvira, administrativnih kapaciteta za primenu odredbi sporazuma, kao i ostvarenje pune saradnje s Haškim tribunalom, pre odluke o zaključivanju sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Đelić s Kušnerom i Rupelom o novoj rundi pregovora

Luksemburg – Potpredsednik srpske vlade Božidar Đelić izjavio je juče u Luksemburgu da iz razgovora s nekim ministrima EU proizlazi da „Srbija dobija podršku za otvaranje novog ciklusa pregovora“ o statusu Kosova. On je objasnio da su „diplomate te koji treba da premoste razlike“ i da „Srbija želi kompromisno rešenje za Kosovu i Metohiju koje će poštovati njen teritorijalni integritet“. Đelić je to rekao posle susreta sa šefovima francuske diplomatije Bernarom Kušnerom, i slovenačkim ministrom inostranih poslova Dimitrijem Rupelom. Potpredsednik Vlade Srbije je naglasio da će veoma važna biti poseta Kušnera Beogradu u julu. On je dodao da „ukoliko postoji spremnost da se otvori istinska runda pregovora, Srbija je tu da pruži predloge i s tim će vrlo brzo izaći“. Rupel, koji se novinarima obratio zajedno s Đelićem, naglasio je da je na zasedanju šefova diplomatija EU bilo reči o nekoj vrsti „moratorijuma, vremena koje se mora uzeti za konačne odluke o statusu Kosova“. Potpredsednik srpske vlade je razgovarao i sa Luišom Amadom, šefom diplomatije Portugala, koja od 1. jula preuzima mesto predsedavajućeg EU.

Savet ministara ponovio je da je budućnost Srbije u članstvu EU i da je Unija spremna da pomogne Srbiji da ostvari taj cilj. Ministri EU podržali su specijalnog izaslanika UN Martija Ahtisarija i ocenili da njegov predlog, predat generalnom sekretaru UN, predstavlja osnovu za buduće rešenje pitanja Kosova kroz novu rezoluciju Saveta bezbednosti UN. Savet je izrazio svoju podršku intenziviranju napora kako bi se osiguralo da SB UN može da usvoji rezoluciju, što će biti osnova za buduće prisustvo EU.
„Savet naglašava da je neophodno brzo pronaći rešenje za status Kosova, koje će biti osnova sa demokratično i multietničko Kosovo, predano vladavini prava i održavanju regionalne stabilnosti“, kaže se u zaključcima EU. Takođe se navodi da se pitanje Kosova mora tretirati kao pitanje sui generis koji neće predstavljati presedan.
Evropska unija je spremna da preuzme vodeću ulogu u primeni rešenja za status Kosova i pripreme Unije se intenziviraju u koordinaciji s drugim međunarodnim činiocima. Ministarski savet EU pozdravio je pregovore o sporazumima o viznim olakšicama i readmisiji sa svim državama zapadnog Balkana i ocenio da će njihovo zaključivanje povećati mogućnosti za putovanje, posebno mlađih generacija.
Slovenački ministar Dimitrij Rupel je posle razgovora s potpredsednikom srpske vlade Božidarom Đelićem izjavio da ministri EU razgovaraju o nastavku razgovora o rešenju statusa Kosova. Đelić, koji se u Luksemburgu sastao i s francuskim ministrom Bernarom Kušnerom, rekao je da je važno da se vidi može li se u te napore uklopiti predlog francuskog predsednika Nikole Sarkozija o novim pregovorima Beograda i Prištine, ali bez uslovljavanja da se, u slučaju neuspeha, primeni Ahtisarijev plan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari