O čemu je evroposlanica razgovarala sa opozicijom u Srbiji? 1Viola fon Kramon Taubadel sa aktivistima Ne davimo Beograd u Vinči, izvor: Inicijativa Ne davimo Beograd

Najnovija poseta evroposlanice Viole fon Kramon Taubadel veoma je značajna jer je ona mogla „iz prve ruke“ da se uveri u velike probleme sa kojima se suočavaju građani Srbije u svakodnevnom životu, naročito kada je reč o zagađenju vazduha.

To ocenjuju sagovornici Danasa iz redova opozicije i stručnjaci za EU integraciju.

Opozicionari, koji su zajedno sa Fon Kramon Taubadel juče posetili staru gradsku deponiju u Vinči, gde je tokom minulog vikenda izbio veliki požar koji se ubrzo proširio i zahvatio veliku površinu, ističu da su sa ovom predstavnicom EP razgovarali i o vladavini prava i zloupotrebama javnih resursa, naročito u kontekstu projekta „Beograd na vodi“.

Viola Fon Kramon Taubadel je, podsetimo, funkcionerka nemačkih Zelenih, a u Evropskom parlamentu je izvestiteljka  za Kosovo i izvestiteljka iz senke za Srbiju svoje parlamentarne grupe.

Nebojša Zelenović, predsednik Zajedno za Srbiju i inicijator Otvorene građanske platforme Akcija, koji je zajedno sa aktivistima  Ne davimo za Beograd i Fon Kramon Taubadel posetio mesto požara, poručuje za Danas:”Vrlo je važno da su naši prijatelji iz evropske porodice zelenih partija u Beogradu i da su mogli i lično da vide posledice pogrešnih politika za budući razvoj Beograda i Srbije i opasnosti po zdravlje naših građana. Vazduh koji dišemo nema granice“.

– Zajedno sa kolegama iz Ne davimo Beograd objasnio sam EP Violi fon Kramon kako je Beograd jedina prestonica bez prečistača za otpadne vode. Tokom šetnje kroz Savamalu razgovarali smo o posledicama izgradnje Beograda na vodi. Posebnu pažnju posvetili smo čvršćem regionalnom povezivanju i saradnji zelenih organizacija na Zapadnom Balkanu. Kada je reč o Vinči, to je najveći koruptivni projekat u Srbiji. Vinča je postala spalionica i pre nego što je napravljena. Beograđani će sledećih 30 godina da plaćaju deponovanje smeća četiri puta skuplje, toplotu za grejanje stanova po povlašćenoj tarifi za privatnog proizvođača, a svi građani Srbije povrašćenu cenu „zelene“ energije. A dim iz buduće spalionice, prema ruži vetrova, širiće se Bulevarom kralja Aleksandra sve do centra grada. Kada krene da radi nova spalionica u Beogradu će svaki dan biti kao juče, ističe naš sagovornik.

Zelenović zaključuje:“Umesto neopravdano skupog projekta spaljivanja otpada koji je odavno prevaziđen u Evropi, Akcija predlaže uređeno i planski osmišljeno odnošenje smeća po ceni od 15 evra po toni, dakle primarnu selekciju otpada. Svako će plaćati koliko proizvede smeća, svako ko reciklira biće nagrađen. Ako se odvaja, smeća može da bude i do 60 odsto manje nego sada, a odlagaće se na sanitarnoj deponiji uređenoj po najvišim svetskim standardima“.

Govoreći na istu temu, Radomir Lazović, aktivista Ne davimo Beograd, ukazuje za Danas:“Poseta Viole fon Kramon nije mogla doći u boljem trenutku u smislu konkretnog uvida u probleme sa kojima se Srbija suočava. Požar na deponiji u Vinči koji smo zajedno obišli, razgovor sa vatrogascima i ljudima angažovanim na gašenju požara je neprocenjivo iskustvo koje nam jasno govori o tome koliko su zapravo građani Srbije ugroženi”.

– Dok je Vesić (Goran Vesić, zamenik gradonačelnika Beograda, prim. novinarke) govorio kako je požar pod kontrolom, mi smo svojim očima mogli da se uverimo da je to daleko od istine i da se zagađenje nastavlja, a vatrogasci su nam rekli i da očekuju da ovo traje danima. Pored posete Vinči, obišli smo i megalomanski prevarantski projekat Beograd na vodi i obale Save i Dunava, gde smo razgovarali o zloupotrebi javnih dobara, uništavanju prirodnih resursa i nastavku ulaganja u prvljave tehnologije koje se protive standardima EU. Dobrica Veselinović (aktivista Ne davimo Beograd, prim. novinarke) je ovom prilikom istakao da se Ne davimo Beograd zalaže za pravednu energetsku tranziciju sa fosilnih na održive izvore energije, a bila je ovo prilika i da razgovaramo o strateškom dokumentu Evropskom zelenom dogovoru, objašnjava Lazović.

Naš sagovornik napominje:”Kako je Viola fon Kramon i izvestiteljka iz senke  EP za Srbiju, upoznali smo je sa problemima iz domena vladavine prava i velikih pritisaka koje trpe nepodobni pojedinci i organizacije koji se nalaze na udaru Srpske napredne stranke, a preneli smo joj i iskustva iz međupartijskog dijaloga koji se dešava pod pokroviteljstvom EU i još jednom naglasili da je neophodno unaprediti izborne uslove u Srbiji”.

-Za nas je podrška Evropskih Zelenih jako važna, a politike koje Ne davimo Beograd predlaže deo su šireg korpusa zeleno-levih ideja koje su naišle na značajnu podršku u našem regionu, naročito nakom velikog uspeha “Možemo” u Hrvatskoj i URA u Crnoj Gori, ističe Radomir Lazović.

Aleksandar Ivković, analitičar i novinar portala European Western Balkans, napominje za Danas da je Viola fon Kramon “već bila aktivna po pitanju ekoloških tema u Srbiji”.

– Ona je na izveštaj Evropskog parlamenta o Srbiji koji je usvojen u martu ove godine podnela amandmane u kojima se, između ostalog, država poziva da ubrza primenu Nacionalnog plana za smanjenje emisija, radi na prelasku sa grejanja na ugalj na grejanje na obnovljive izvore energije, izražava se zabrinutost zbog nepoštovanja pravila Energetske zajednice i sl. Takođe se pridružila grupi poslanika u podnošenju amandmana u kojima se eksplicitno pominju Smederevo, Bor i Kolubara kao mesta u kojima je zagađenje vazduha na zabrinjavajućem nivou. Većina ovih amandmana našla se u konačnom tekstu rezolucije. Prema tome, njeno prisustvo u Vinči neće pokrenuti neku sasvim novu priču u njenom radu, može samo da je učini još aktivnijom na putanji kojom je već krenula, objašnjava on.

Ivković naglašava da očekuje da će “ovaj slučaj, biti, makar posredno, a možda i direktno, pomenut u narednom izveštaju o Srbiji, a moguće je da će ga poslanica Fon Kramon navesti kao primer u nekoj od debata o Srbiji”.

– Naravno, Evropski parlament ne može direktno da uradi bilo šta kada je reč o ekološkoj situaciji u Srbiji, ali može da pokreće teme i insistira na njima kod donosilaca odluka. Rekao bih da je njeno prisustvo značajno i za pokret Ne da(vi)mo Beograd, koji već neko vreme teži da se poveže sa Evropskim zelenima i očigledno će imati podršku Viole fon Kramon u tome, zaključuje Aleksandar Ivković.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari