O čemu raspravljaju poslanici: Ko je na fotografiji sa Andrejem Vučićem, šta će biti sa Kosovom i sa srpskim putem u EU 1Printskrin RTS

Poslanici skupštine Srbije veći deo današnje sednice diskutovali su mimo dnevnog reda, a tačke dnevnog reda pominjane su uglavnom kroz međusobne optužbe vlasti i opozicije.

Poslanica Dveri Tamara Milenković Kerković istakla je da su na sednici parlamenta prisutni ministar kome nije u nadležnosti Kosovo i Metohija, dok delegacija Srba sa Kosova i Metohije „čeka“ jer im nije dozvoljeno da se obrate javnosti.

Predsednik parlamenta Vladimir Orlić odgovorio je da poslaničke grupe imaju pravo da dovode goste i da imaju mogućnost držanja zajedničke konferencije za novinare ali i da su dobili prostorije za sastanak.

Poslanica DS Dragana Rakić pozvala je predsednika Srbije Aleksandra Vučića da pita svog brata Andreja Vučića i ministre Branislava Nedimovića i Miloša Vučevića „otkud“ oni sa Miloradom Pantićem Lukijem u odboru SNS u Pećincima.

Ona je pokazala nekoliko fotografija na kojima tvrdi da se vide brat predsednika Srbije, dvojica ministara i Pantić, za koga članovi DS tvrde da je krivac za izbacivanje dece iz vrtića „zbog političkih stavova roditelja“.

Rakić je kazala da je slučaj izbacivanja dece iz vrtića pokazao da vlast ne trpi neistomišljenike i pozvala je direktora RTS-a Dragana Bujoševića da ponovo pokrene emisiju „Nije srpski ćutati“ i da pozove majke dece koja su izbačena iz tog vrtića.

Šef poslaničke grupe SNS Milenko Jovanov optužio je Rakić da je „nastavila“ sa zloupotrebom dece u političke svrhe.

On je istakao da je došlo do nazdora u tom vrtiću u Pećincima, a da je utvrdjeno da nije istina „ništa od onoga što je Rakić rekla“, već da se radi se o tome da ukoliko roditelji nisu zaposleni, njihova deca nisu prioritet pri upisu vrtića.

Poslanik grupe Ujedinjeni Natan Albahari upitao je da li je vladajuća stranka stvarno orijentisana ka ulasku Srbije u Evropsku uniju (EU).

„Način na koji se vodi sednica parlamenta, način na koji se radi, zakoni koje predlažete – nisu u skaldu sa standardima EU. Jeste li stvarno orijentisani ka EU i sve vrednosti koje treba da pokažemo“, pitao je Albahari“, rekao je Albahari.

Poslanik je dodao da predlog koji je danas na dnevnom redu, da se produži rok zaposlenima na odredjeno vreme jeste zapravo „praksa“ vladajuće stranke da, umesto da gradjanima pruži spokoj, doprinosi isključivo da oni budu „lojalni“ i da glasaju za SNS.

„Svedoci smo zarobljenih institucija i nepoštovanja osnovnih prava poslanika u ovom domu, a to govorim i u okviru zakona koji su na dnevnom redu“, rekao je Albahari.

Poslanik koalicije NADA Nenad Tomašević zatražio je izmenu Krivičnog zakonika u delu koji se odnosi na nužnu odbranu, kako je naveo, radi bolje zaštite života i imovine gradjana.

„Tražimo da se po ugledu na Mađarsku, SAD i druge zemlje usvoje izmene krivičnog zakonika, gde čovek koji je napadnut u svojoj kući ima sva prava da se odbrani od kriminalaca. Zakon je sada takav da će čovek kome lopov ili ubica upadne u kuću, mora da pazi kako će da brani porodicu“, rekao je Tomašević.

Poslanici dela opozicije u jednom delu sednice, ustali su sa svojih mesta i sa podignutim poslovnicima stali ispred predsedavajućih, u znak protesta zbog, kako tvrde, nepoštovanja poslovnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari