O porukama Palmera: Moguće i zaoštravanje i otopljavanje 1Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

Metju Palmer na ovaj način podseća da su Sjedinjene Američke Države i dalje tu, samo se čeka da predsednik Džozef Bajden posveti pažnju regionu da bi se formulisala konkretnija politika, jer je Palmer doneo mešavinu pohvala i blagih kritika.

Ovako glasi ocena politikologa Mladena Mrdalja za Danas, koji je komentarisao poruke sa jučerašnjeg sastanka specijalnog izaslanika Stejt departmenta za Zapadni Balkan sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem održanim putem video-linka i poruke koje je američki zvaničnik tom prilikom poslao.

Prema zvaničnom saopštenju Palmer je pohvalio Srbiju zbog vakcinacije i regionalne solidarnosti, ali je rekao i da očekuje da će ubrzo uslediti nastavak dijaloga i istakao važnost sprovođenja Briselskog sporazuma.

Mrdalj smatra da pomenuta mešavina pohvala i kritika ostavlja otvorene obe opcije: zaoštravanja i otopljavanja odnosa sa Srbijom. Prema njegovim rečima, izbor će zavisiti od spoljne politike Srbije, jer su i status Kosova i unutrašnja politika Srbije „zaglavljena“ pitanja.

– Ako Vučić nastavi zbližavanje sa Kinom, blage kritike o medijskim slobodama će biti uvod u eskalaciju pritiska po svim pitanjima. Takođe, eskalacija se može očekivati i ako Bajden proceni da se EU previše udaljava od SAD, pošto EU bez SAD ne može da se nosi sa političkom nestabilnošću na Balkanu. Jednom rečju, ostajemo prvenstveno moneta za potkusurivanje međunarodne politike, jer Palmer sigurno nije prevideo kolaps demokratije u Srbiji, što je tema koja je očigledno bila u drugom planu – navodi Mrdalj.

Prema viđenju političkog analitičara Dragomira Anđelkovića, Palmerove izjave su u velikoj meri protokolarne. On dodaje da ukoliko Palmer želi da istakne značaj Briselskog sporazuma, Beograd za to nije adresa, već Priština, jer ona nije realizovala pomenuti sporazum. Anđelković smatra da Prištinu svakako treba pritisnuti da formira Zajednicu srpskih opština.

– Što se tiče Beograda, on je svoj deo pogodbe ispunio. Ako ćemo da pričamo o nekim novim rešenjima, onda svakako prethodno moramo da implementiramo ono što je ranije dogovoreno. Palmerova izjava je protokolarne prirode, ali ako pričamo o funkcionalnosti, ona nije usmerena ka pravoj adresi – kaže Anđelković.

Metju Palmer je posle sastanka sa Vučićem, u ponedeljak u večernjim časovima, preko video-linka zajedno sa ambasadorom SAD-a u Beogradu Entonijem Godfrijem odgovarao na pitanja koja su pratioci profila ambasade postavljali na Fejsbuku. Na pitanje jednog od gledalaca da li je na sastanku sa Vučićem razgovarao o Kosovu, Palmer je odgovorio potvrdno.

– Apsolutno, naša pozicija je da je neophodan kompromis kako bi napravili korak napred po ovom pitanju. Nema sporazuma bez kompromisa, nema pregovora koji u nekom trenutku ne zahtevaju kompromis i prilagođavanje. U pogledu na poziciju SAD-a, ja neću koristiti reč „insistiramo“, za Sjedinjene Države, ako pogledamo proces normalizacije odnosa između Srbije i Kosova, mi verujemo da će samo međusobno priznanje u osnovi ostaviti ovo pitanje u prošlosti za sve. I to je ono što bismo želeli da vidimo – poručio je Palmer.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari