sastanak Radne grupe za međustranački dijalog bez posredovanja stranacaFoto: FoNet/ Aleksandar Barda

Iako je završena poslednja runda razgovora Radne grupe za međustranački dijalog, bez prisustva stranaca, još nema dogovora o većoj zastupljenosti opozicije u medijima, niti konačnog predloga kako će izgledati informativne emisije od prvog septembra.

RTS, RTV, TV B92, TV Prva, TV Hepi, Politika i Večernje novosti, sa čijim predstavnicima je do sada obavljen razgovor, prihvatili su sugestiju članova Radne grupe da dostave svoje predloge o većoj zastupljenosti opozicije.

Ti predlozi bi trebalo da budu razmotreni na završnom sastanku koji bi trebalo da se održi u poslednjoj nedelji jula i kome bi trebalo da prisustvuje i predsednik države Aleksandar Vučić.

Tek tada će se znati da li će biti promena programske šeme i većeg uključivanja opozicije u televizijskim emisijama od prvog septembra.

„Nadam se da ćemo u toj poslednjoj nedelji jula moći da definišemo i druga pitanja koja nisu definisana, a to je pritisak na birače, funkcionerska kampanja, sređivanje jedinstvenog biračkog spiska, kontrola izbornih rezultata, sastav RIK-a i sve drugo o čemu je bilo reči. Za to odgovor vlasti još nemamo“, kaže za Danas Boško Obradović, lider pokreta Dveri, i dodaje da su javni servisi RTS i RTV dostavili svoje predloge kako bi trebalo da izgledaju njihovi informativni programi od prvog septembra, ali da Dveri i DJB nisu bili zadovoljni predloženim, pa su tražili dopunu tog predloga.

TV Prva, B92, Hepi, Politika i Večernje novosti takođe su se obavezali da će dostaviti svoje predloge, dok se pozvani predstavnici TV Pink, uz obrazloženje da nisu dobili poziv, nisu ni pojavili.

Sagovornici Danasa tvrde da su predstavnici RTS obećali tokom razgovora da će u svoje postojeće emisije, kao što su Upitnik, Oko magazin, Oko ekonomija, Četvrtkom u 9 i Šta radite bre, uključiti debate i u njih pozivati opoziciju.

„Jedine inovacije koje su predložili ljudi sa RTS je da dva puta sedmično u jutarnjem programu ide politički blok, da se proširi blok za unutrašnju politiku za Dnevnik u 24 sata, ali mi smo na sve to tražili da opozicija mora da bude zastupljena i u Dnevniku 1, 2 i 3. Tražili smo da preciziraju postojeće i uvedu neke nove emisije, posebno one za samostalno gostovanje opozicije“, ističu sagovornici Danasa.

Napominju takođe i da je RTV ponudio da opozicija bude zastupljena u tri postojeće emisije, Politbiro, Stranačka hronika i Pravi ugao. Članovi Radne grupe iz redova opozicije rekli su da ih u prve dve emisije nikada niko do sada nije pozivao, već su jedino pozive imali da gostuju u emisiji Pravi ugao.

„Iz RTV su obećali da će uvesti još jednu političku emisiju debatnog tipa, koja bi trebalo da krene od septembra. Vratili smo im sve te predloge na doradu, kako bi precizirali formate emisija, termine, dinamiku, da se ne bi sve svelo na njihova obećanja o specijalnim emisijama po potrebi“, ističu za naš list učesnici međustranačkog dijaloga i dodaju da je i Milomir Marić sa TV Hepi obećao da će uskoro dostaviti svoje predloge za poboljšanje informativnog programa.

Na pitanje kako je tekao razgovor sa predstavnicima Politike i Večernjih novosti, sagovornici navode da su oni sami priznali da je u dosadašnjem radu bilo manjkavosti i da bi se tu nešto moglo popraviti, ali da se o nekoj većoj zastupljenosti opozicije ne može govoriti dok ne stignu konačni predlozi.

Upitani kako se dogodilo da u ime štampanih medija prisustvuju samo predstavnici Politike i Novosti, oni odgovaraju da je vlast pozivala medije na razgovor, a da je opozicija tražila razgovor sa najtiražnijim novinama.

„Predlozi koje je RTS dostavio, po oceni Srpske radikalne stranke, nedovoljni su i predstavljaju samo dekoraciju pluralizma. Nama su potrebne korenite promene informativnog programa koji treba da uključuje suštinsku raspravu između vlasti i relevantnih opozicionih stranaka, a ne povremeno otvaranje prostora za nekog van režima, gde čak i voditelj posebno naglašava da u emisiji gostuju i predstavnici opozicije kao da je to nešto spektakularno učinjeno od strane RTS-a. To treba da bude svakodnevnica. Na RTS-u je potrebno promeniti Upravni odbor, on, po našem mišljenju, treba da bude višestranački, da članove predlažu parlamentarne stranke onda kada Parlament bude saobražen volji naroda, ne kao do sada, da imamo navodno nezavisne medijske „stručnjake“ koji formalno nisu članovi SNS, a najžešći su režimski agitatori. Isto važi i za RTV. Ostale televizije čiji su predstavnici učestvovali na dijalogu saglasne su sa povećanjem prostora za debatu i predstavljanjem opozicionih stranaka i po njihovim rečima, nastojaće da u sledećem periodu to i sprovedu u delo“, kaže za Danas Aleksandar Šešelj, koji je u međustranačkom dijalogu predstavljao Srpsku radikalnu stranku.

I Milica Đurđević Stamenkovski, predstavnica Zavetnika, nije zadovoljna dosadašnjim tokom međustranačkog dijaloga i pre svega razgovorom sa predstavnicima medija. Kaže da su razgovori sa urednicima pozvanih medijskih kuća bili bezlični i da praktično nije načinjen nijedan pomak, jer oni ništa nisu ni ponudili opoziciji.

„Čuli smo reči poput razmislićemo, pokušaćemo i slično. Novosti su, primera radi, branile svoju poziciju da prate parlamentarne stranke, a ne vanparlamentarne. U šali sam im rekla da jedino što su do sada preneli o Zavetnicima je da sam se ja udala. Zar treba opet da se udam da bih dospela u njihove novine? Zavetnici spadaju u red relevantnih stranaka, ali izgleda za medije postoji i poželjna i nepoželjna opozicija. Eto, mi smo obavili razgovor sa RTS, a taj isti RTS je u jutarnji program pozvao Borisa Tadića, koji ne učestvuje u međustranačkom dijalogu bez prisustva stranaca. Tadića, koji nikoga ne predstavlja više u Srbiji i koji čak više ni nema status bivšeg predsednika“, kaže Đurđević Stamenkovski i dodaje da jasan dogovor nije postignut ni sa jednim medijem i da se nada da će nekog pomaka ipak biti na poslednjem sastanku u drugoj polovini jula. Napominje i da je predložila da se na razgovor pozovu i N1 i Nova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari