Ulazi li Obraz "na mala vrata" u sistem? 1Foto: Ne davimo Beograd

Uticaj Obraza na referendum je minoran. To što ih ponovo vidimo u javnosti je izvesno uvežbavanje za ovogodišnje izbore. Srpska napredna stranka drži na lageru plejadu opskurnih desničarskih organizacija i partija kako bi po potrebi za njih glumili lažnu opozicionu ekstremnu desnicu i time, između ostalog, doprineli normalizaciji nasilja u Srbiji, kažu sagovornici Danasa povodom toga što se udruženje Obraz prijavilo Agenciji za sprečavanje korupcije kao organizator referendumske kampanje i članstvo na biračkim mestima i RIK i na „mala vrata“, čini se ponovo ulazi u sistem.

Iako je Ustavni sud 2012. zabranio rad „Otačastvenog pokreta Obraz“, ovo udruženje je, uz neznatno promenjeno ime „Svetosavski savez Obraz“, ponovo registrovano u Agenciji za privredne registre 2019.

Pozivaju građane da na referendumu, 16. januara, glasaju protiv ustavnih izmena.

Robert Kozma, iz pokreta Ne davimo Beograd, koje se takođe prijavilo za referendumsku kampanju, za Danas kaže da mu se čini da Obraz ovde igra ulogu koju im je dodelio vladajući režim.

– Režim Srpske napredne stranke im je dodelio ulogu u nameri da prikažu da su protivnici usvajanja predloženih ustavnih amandmana automatski i protivnici pridruživanja Evropskoj uniji, zagovornici nacionalizma i izrazito konzervativnih ideja. Taj narativ vladajući režim želi da progura kako bi skrenuo pažnju javnosti sa toga da je jednopartijska skupština predložila ustavne izmene, da nismo imali javnu raspravu o sadržini i predlogu ustavnih izmena, niti da ovakav predlog ne garantuje, niti omogućava uspostavljanje nezavisnog i samostalnog pravosuđa i tužilaštva. S toga moramo reći – NE režimskoj izmeni Ustava – kaže Kozma.

Prema njegovim rečima, Srpska napredna stranka drži na lageru plejadu opskurnih desničarskih organizacija i partija, od Zavetnika, radikala, Levijatana, Miše Vacića i sličnih, kako bi po potrebi za njih glumili lažnu opozicionu ekstremnu desnicu i time, između ostalog, doprineli normalizaciji nasilja u Srbiji i zastrašivali građane koji se iskreno i sa razlogom protive politici Srpske napredne stranke.

Socilog Dario Hajrić za naš list navodi da je uticaj Obraza na referendum minoran.

– To što ih ponovo vidimo u javnosti je izvesno uvežbavanje za ovogodišnje izbore. Vlast će želeti da osigura dodatne ljude u biračkim odborima i dodatne glasove u RIK-u, što znači da se spremaju za moguće probleme. Kao i uvek, proveravanje izvora finansiranja takvih organizacija odvelo bi nas na očekivane adrese ali ne očekujem da će se iko time baviti jer naš izborni proces ima daleko dublje probleme – zaključuje Hajrić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari