"Očekivala sam da će vlast argumentima braniti Sinišu Malog, a ne opstrukcijom": Marinika Tepić o Odboru za ustavna pitanja koji ignoriše zahtev opozicije 1Foto: (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ)

Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo ni na današnjoj sednici nije raspravljao o inicijativi opozicije za interpelaciju ministra finansija Siniše Malog, uprkos tome što je ona pokrenuta pokrenuta pre nešto više od dva meseca.

Predstavnici opozicije smatraju da po nalogu Vladimira Orlića, predsednika parlamenta, Odbor nastavlja sa odugovlačenjem tog postupka, a sve sa ciljem da se izbegne sledeći korak, a to je slanje Vladi na mišljenje zahteva za interpelaciju Malog.

Inicijativa za intepelaciju, koju je potpisalo 55 poslanika, upućena je 15. decembra i bilo je neophodno da je predsednik parlamenta Vladimir Orlić, prema Poslovniku, odmah uputi nadležnom odboru, a da nadležni odbor uputi Vladi na izjašnjavanje u roku od 30 dana. Tek predsednik parlamenta je, nakon intervencije opozicije, pre dvadesetak dana prosledio zahtev opozicije nadležnom skupštinskom odboru, koji još nije zakazao sednici sa tim dnevnim redom. Time su , kako tvrdi opozicija probijeni svi rokovi.

Zahtev za razrešenje ministra finansija i potpredsednika Vlade Srbije pokrenuta je toga što je opozicju nazvao plaćenicima i izdajnicima i to na sednici parlamenta na kojoj se raspravljalo o budžetu za ovu godinu.

„Da li ste, ljudi, vi svesni šta radite? Da li ste vi svesni ne samo da lažete, nego koliko uništavate svoju zemlju i radite protiv nje kao da vas neko stvarno verovatno plaća da to radite, treba da vas je sramota“, rekao je Mali.

Zoran Lutovac, šef poslaničke grupe Demokratske stranke, za odugovlačenje ovog postupka isključivo krivi Vladimira Orlića, predsednika parlamenta Srbije.

Orlić se, kako kaže, ne ponaša kao predsednik Skupštine, nego kao lični izaslanik Aleksandra Vučića u parlamentu. Njegov zadatak je da daje privid demokratičnosti, a u stvari stara se o sprovođenju samovolje autokrate Vučića. Umesto da parlament kontroliše izvršnu vlast, Vučić preko Orlića i poslušne vladajuće većine kontroliše parlament.

Uz pomoć Orlića, ističe Lutovac, on vrši opstrukciju rada opozicionih poslanika, ne dozvoljavajući im da podnose zakonske predloge, da dobiju reč kada im to po poslovniku pripada, izbegava zakazivanje sednice poslednjeg četvrtka u mesecu kako predsednica Vlade i ministri ne bi odgovarali na pitanja poslanika, dozvoljava da predstavnici izvršne vlsti vređaju poslanike i da se ponašaju osiono i bahato kao da im je parlament servis…

Između ostalog, zbog toga je 55 poslanika podnelo interpelaciju u vezi sa radom potpredsednika Vlade i ministra finansija Siniše Malog. Prema poslovniku, predsednik Skupštine interpelaciju ODMAH dostavlja nadležnom odboru radi utvrđivanja usklađenosti interpelacije sa odredbama poslovnika. Da tekst interpelacije nije podnet u skladu sa poslovnikom nadležni odbor bi zatražio od podnosilaca interpelacije da je uskladi u roku od 15 dana. To se nije desilo“, ističe lider demokrata.

Dodaje da je po dobijenom izveštaju nadležnog odbora predsednik parlamenta dužan da interpelaciju dostavi narodnim poslanicima i predsednici Vlade.

„S obzirom da je prošlo više od dva meseca i da odgovora nadležnog odbora nema – jasno je da se radi o opstrukciji. Sasvim je jasno da opstrukciju sprovodi Orlić lično i da je on dao takvu instrukciju nadležnom odboru. Umesto da čuva ugled parlamenta Orlić ga je sveo na najniže grane i ući će u istoriju kao najveći snishodljivac i sluga autokrate na mestu predsednika Skupštine“, zaključuje Lutovac.

Za Mariniku Tepić, šeficu poslaničkog kluba Ujedinjeni, to što se dešava sa inicijativom opozicije za opoziv ministra finansija je očekivani manevar vlasti.

„To je manevar da bi se izbegao sledeći korak u proceduri, a to je slanje Vladi na mišljenje, a očito nisu baš oduševljeni time, što pokazuje i strah. Ne vidim, ako su toliko jaki i obožavani kako kažu, zašto se plaše da ovu interprlaciju sprovedu, da dođe Mali na propitivanje, nego kao deca praviće se da nečeg nema, ako im se ne sviđa. Baš sam očekivala da će bolje da brane Sinišu Malog, politički, argumentima, a ne tako što su klisnuli i opstruišu proceduru“, zaključuje Tepić.

Interpelacija je instrument kontrolne funkcije Narodne skupštine nad radom Vlade, predviđen Ustavom. Pitanje koje najmanje 50 narodnih poslanika upućuje Vladi, ili njenom članu, s ciljem da se dobije objašnjenje određene radnje preduzete u vođenju politike. O odgovoru Vlade odnosno člana Vlade na interpelaciju vodi se rasprava na sednici Narodne skupštine i na kraju se glasa o odgovoru.

„Ako Narodna skupština izglasa prihvatanje odgovora, nastavlja da radi po usvojenom dnevnom redu. Ako patlament glasanjem ne prihvati odgovor Vlade, ili člana Vlade, pristupiće se glasanju o nepoverenju Vladi ili članu Vlade ukoliko prethodno, po neprihvatanju odgovora na interpelaciju, predsednik Vlade odnosno član Vlade ne podnese ostavku“, stoji u obrazloženju pojma interpelacija na samom sajtu skupštine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari