Očekuje se "značajan" ekonomski dogovor u Vašingtonu 1Foto: EPA/ MICHAEL REYNOLDS

Delegacija Beograda na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem danas putuje za Vašington na sastanak sa predstavnicima Prištine u Beloj kući koji je zakazao Ričard Grenel, specijalni izaslanik SAD za Kosovo.

Delegacija Prištine već se nalazi u Vašingtonu i biće nešto brojnija od beogradskih predstavnika. Ipak, Vučić je u svojim nedavnim izjavama uveravao javnost da će Beograd biti i „deset puta spremniji nego Priština“, ističući da se priprema za sve opcije.

„Šta god ko govorio i mislio, mi ćemo biti spremni za sve opcije. Znamo svako selo i svaki sporazum, za razliku od onih koji dolaze a ne znaju ni koje smo sve sporazume potpisali. Ali, ja ih nikad ne potcenjujem“, rekao je Vučić.

Vučić u SAD putuje nešto kasnije i zbog prisustva na Bledskom strateškom forumu o „Evropi posle Bregzita i kovida 19“. U pauzi ovog foruma Vučić je obavio telefonski razgovor sa kancelarkom Nemačke Angelom Merkel upravo o Kosovu i Metohiji i putu Srbije ka EU, kako je saopštio Vučić.

S obzirom da je, odmah nakon posete Vašingtonu predviđeno da se dijalog Beograda i Prištine nastavi pred izaslanicima Brisela, predsednik Srbije istakao je da je zahvalan na podršci Merkelove kao i da ga je ona „ohrabrila pred put u Vašington i Brisel“.

„Zahvalan sam nemačkoj kancelarki na podršci ekonomskom i političkom razvoju Srbije i njenom razumevanju naše teške regionalne i političke pozicije“, objavljeno je juče na Instagram profilu „Žbudućnostsrbijeav“.

Vučić je novinarima u Bledu rekao i da veruje da je moguće postići značajne dogovore na ovim sastancima ističući da dijalog treba da se nastavi pred evropskim predstavnicima.

„Mi želimo da nastavimo dijalog pod okriljem Brisela, ali u Vašington idemo da razgovaramo o svim važnim ekonomskim temama“, izjavio je on.

O „detaljima“ nastavka dijaloga, kako je rekao predsednik Srbije, u Bledu je razgovarao i sa Miroslavom Lajčakom, specijalnim predstavnikom EU za dijalog Srbije i Kosova.

Predsednik Vučić o predstojećoj poseti Vašingtonu juče je razgovarao i sa ambasadorom Ruske Federacije Aleksandrom Bocan-Harčenkom. Oni su juče održali sastanak povodom pripreme posete ruskog predsednika Vladimira Putina Srbiji na kome je bilo govora i o „toku dijaloga Beograda i Prištine“ kako je saopšteno iz Vučićevog kabineta.

Beograd će na sastanku predstavljati, pored Vučića, i direktor kancelarije za KiM Marko Đurić, ministar finansija Siniša Mali, a trebalo bi da bude i predsednik Privredne komore Marko Čadež, kako su preneli domaći mediji, kao i to da se očekuje dogovor u vezi sa ekonomskim temama. Opozicioni političari iz redova Samoopredeljenja u Prištini tvrde da će teme biti upravljanje rudnikom Trepča i hidrosistemom Gazivode. Ranije je objavljeno da postoji ideja da se uspostavi slobodna industrijska „šenžen zona“ po ugledu na kineski model.

Delegacija Kosova predvođena premijerom KiM Avdulahom Hotijem stigla je u Vašington pre dva dana kako bi otpočeli pripreme za sastanak. U delegaciji su zamenici premijera Driton Seljmani iz Demokratskog saveza Kosova i Aljbuljena Baljaj Haljimaj iz Socijaldemokratske inicijative, kao i ministarka spoljnih poslova Maljiha Haradinaj Stubla, ministar pravde Seljim Seljimi iz Alijanse za budućnost Kosova i ministar infrastrukture Arban Abraši iz DSK.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari