Očekujemo da se pitanje Preševske doline nađe u pregovorima 1Foto: wikipedia/ Planeti

Poslanik Partije za demokratsko delovanje (PDD) u Skupštini Srbije Fatmir Hasani izrazio je danas očekivanje da će pitanje Preševske doline koja, kako je rekao, obuhvata opštine Bujanovac, Preševo i Medveđu, naći svoje mesto u pregovorima Beograda i Prištine kao i da će biti rešeno na način da se te opštine pripoje Kosovu.

Hasani je za agenciju Beta izjavio da je zvaničan zahtev za uključenje Preševske doline u pregovore Beograda i Prištine iznet u pismu koje su potpisali predstavnici Nacionalnog saveta Albanaca i predsednik opštine Bujanovac Šaip Kamberi, a koje je pre nekoliko dana upućeno na adrese visoke predstavnice EU Federike Mogerini i Vlade Kosova.

„Verujemo da ćemo se i mi naći u pregovorima i sa takvim zahtevom smo se obratili Federiki Mogerini, predsedniku Kosova Hašimu Tačiju i članovima pregovaračkog tima sa Beogradom. Naš zahtev se odnosi samo na pripajanje Kosovu, mislimo da je to opravdano i da je moguće postići jedan prihvatljivi dogovor koji donosi trajan mir izmedju Prištine i Beograda“, kazao je Hasani.

Po njegovim rečima, do danas nije stigla povratna informacija o tome da li je prihvaćena ta inicijativa najviših političkih predstavnika Albanaca iz opština Bujanovac, Preševo i Medvedja.

„Niko ne može da pruži neku jaku potvrdu ali svako očekuje da se desi nešto što je prihvatljivo i bilo bi dobro, kada se već rešava to pitanje (odnosa Beograda i Prištine), da se i neke male greške iz prošlosti isprave“, rekao je Hasani.

On je povodom tih zahteva rekao da „ne treba da bude straha ni kod Srba ni kod Albanaca“ i izrazio očekivanje da će „svako otići sa svojima u velikom procentu“.

„Prošlo je 20 godina od rata i mislim da ovaj status kvo (izmedju Beograda i Prištine) više ne može da se održi. Ne može ni Evropska unija stalno da nadgleda i da prati naše probleme zauvek. Bilo bi dobro da se stabilizuju obe strane i da idu napred“, kazao je Hasani.

U pismu koje je Nacionalni savet Albanaca, zajedno sa poslanikom Fatmirom Hasanijem i predsednikom opštine Bujanovac Šaipom Kamberijem, poslao na adrese visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini i Vlade Kosova, Albanci iz Peševske doline su zatražili da budu uključeni u završni deo dijaloga Prištine i Beograda.

Navodi se da „legitimni predstavnici Albanaca iz Preševa, Bujanovca i Medveđe traže da se o njihovom budućem statusu postigne legalni, medjunarodno priznati sporazum“ i dodaje da je to „uslov za postizanje dugotrajnog mira medju narodima koji žive na Zapadnom Balkanu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari