"Očigledno da je bilo nekog dogovora": Goran Bogdanović za Danas o tome koji je interes Zapada da prizna izbore na severu Kosova 1Foto: Miloš Đošić

Neću glasati u nedelju, jer nemam za koga da glasam. Pitanje je zašto se nismo dogovorili da izađemo na glasanje, ako je Beogradu zaista toliko stalo do Zajednice srpskih opština, kaže za Danas Goran Bogdanović, potpresednik SDS, iz Leška u opštini Leposavić na severu Kosova.

Iako Srbi sa severa ne izlaze na izbore, EU i SAD ih podržavaju.

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan, Gabrijel Eskobar, izjavio je za agenciju Tanjug da će Sjedinjene Države priznati rezultate izbora u četiri opštine na severu Kosova, iako ih Srbi budu bojkotovali, i pozvao Srbe da se vrate u prištinske institucije.

Ekobar je na pitanje da li će lokalni izbori na severu KiM biti legitimni ako ih Srbi budu bojkotovali, rekao da to što neke političke partije bojkotuju izbore, ne određuje rezultate izbora, i poručio da će SAD priznati rezultate izbora u svakom slučaju.

On je u razgovoru za albanski servis Glasa Amerike naveo i da očekuje da će imati izvodljiv nacrt kosovske Vlade za ZSO do 2. maja, kada se lideri Kosova i Srbije sastaju u Briselu.

Upitan koji je interes Zapada da „dozovli“ i prizna rezultate izbora na severu Kosova, Bogdanović odgovara da je teško reći da li ima interesa.

– Ali ako se ima uvidu da su na zahtev Zapada odloženi izbori 18. decembra 2022. i rečeno da će posle šest ili četiri meseca moći da budu sprovedeni, očigledno da je neko u Srbiji dao obećanje da će do tog datuma doći do rešenja situacije na severu. Zapad koji je sponzor nezavisnosti Kosova, poštuje zakone i Ustav, i samim tim razume zakonsku obevezu za održavanje izbora i zato prihvataju legitimiteta tih izbora – objašnjava Bogdanović.

Upitan zašto Zapad „gura prst u oko“ Srbiji u trenutku kad je Vučić, posle Briselskog 2013. prihvatio nove sporazume s Kosovom, odgovara da ako prihvatite zakone i Ustav Kosova još 2013. Briselskim sporazumo, pa prihvatite sporazume ove godine, gde piše da Srbija prihvata sva dokumenta, simbole a samim tim i izbore na Kosvu, to je jedan od razloga zbog čega ih Zapad prihvata i smatra iz legitimnim bez obzira na broj građana koji izađe.

– Tu se postavlja pitanje zašto se mi nismo dogovorili da izađemo na izbore – kaže on.

Na konstatciju da Srpska lista navodi da nije ispunjen uslov o formiranju ZSO, kaže da se ne može formirati ZSO bez predstavnika srpske zajednice.

Upitan zašto opet onda Zapad priznaje izbore bez učešća Srba, odgovara da je očigledno bilo dogovora.

– Mi ne znamo šta se Srbija dogovara i obećava. Proces nije transparentan. Mi samo čujemo hvalospeve i naše uspehe, nekad i kukanja. Ne znamo prave stvari, šta je obećano i šta nije. Sumnjam da bi Zapad prihvatio ove izbore da nešto nije obećano u međuvremenu od strane Beograda, a nije ispunjeno. I naravno to je na neki način i kažnjavanje, neću reći Beograda, nego nas Srba na Kosovu. Beograd očigledno sve manje brine za Srbe. Beograd jedino što zna je da kupuje za novac Srbe na Kosovu, a ništa konkretno da uradi da bi se poboljšala situacija da bi ovde zavladao mir. Puna vam usta ZSO, a ne želite da učestvujete u nečemu što bi doprinelo stvaranju ZSO. U ovom slučaju to su izbori. Bez gradonačelnika i odbornika u lokalnim samoupravama ne možete da formirate ZSO – ukazuje Bogdanović.

Na pitanje očekuje li reakciju Beograda ili će sve lako proći, odgovara da se ne može samo saopštenjima i nakaradnom retorikom i lažnim patriotiznom naći izgovor za neuspehe i loš život Srba.

– Mora nešto konkretno da se uradi. Ako ste prihvatili Briselski sporazum prihvatili ste i izbore na Kosovu. Ne možete sada da se pravite ludi. Ako ste prihvatili formiranje ZSO, zna se kako se to radi. Ne može preko noći ili za sedam dana se formira ZSO. To je proces. Šta smo čekali unazad deset godina. Što nismo insistirali na ZSO pre pet, šest ili osma godina. ZSO se pominje poslednje dve godine. Pre toga se ćutalo i ništa se nije preduzimalo. Odjednom nam je stalo do ZSO. Ako nam je toliko stalo onda moramo da ispoštujemo procedure i način kako se dolazi do ZSO pogotovo posle Ohridskog sporazuma gde vrlo jasno u aneksu ugovora to piše – navodi naš sagovornik.

Na konstataciju da je onda trebalo da Srbi izađu na glasanje, kaže da bez obzira što je situacija katastrofalna i Srbi nemaju poverenja u kosovske institucije, posebno posle instaliranja baza specijalnih jedinica, mora se naći način za opstanak.

– Imali smo bojkote više puta, pa nam to ništa nije donelo. Razumem gnev Srba, jer jesu to nenormalni uslovi. Kad vam prete, pucaju, hapse, nije normalno izaći na izbore i sve prihvatiti. Ali moramo naći meru u svemu. Posebno kad je u pitanje život i opstanak na Kosovu – smatra on.

Lokalni izbori u četri opštine na severu Kosova zakazani prezakazani su za 23. april, pošto su prethodni bili odloženi. Srpska lista nije prijavila učešće na izborima, postavljajući kao uslov formiranje Zajednice srpskih opština.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari