Od pravne formulacije Vladine odluke zavisi odšteta za Rio Tinto 1Foto: BETAPHOTO/MILAN TIMOTIĆ/DS

Vlada Srbije ukinula je Uredbu o utvrđivanju Prostornog plana područja posebne namene za realizaciju projekta eksploatacije i prerade minerala jadarita „Jadar“, usvojenu 13. marta 2020, saopštila je premijerka Ana Brnabić na konferenciji za medije u četvrtak uveče.

Naglasila je da su poništeni „svi upravni akti vezani za Rio Tinto, odnosno njen srpski ogranak Rio Sava Exploration, sve dozvole, odluke, rešenje i sve ostalo“, rekla je i podsetila da „ugovore nikada nismo imali kao što smo više puta rekli“. Dodala je da je ukinut i neobavezujući memorandum o razumevanju koji je 2017. potpisala Vlada sa tom kompanijom, i Radna grupa za implementaciju projekta Jadar formirana na osnovu tog akta.

– Ispunjeni su svi zahtevi ekoloških protesta i stavljena je tačka na Rio Tinto u Srbiji. Ovim je, što se tiče projekta Jadar i Rio Tinto, sve završeno – kazala je premijerka.

Da li je sve gotovo kao što kaže premijerka

Da li je zaista sve gotovo?

To pitanje postavljaju ne samo ekološke organizacije koje još uvek proučavaju dokumenta dobijena iz Vlade, sada iznenada potpuno dostupna, već i pravnici. Valjevski advokat Sreten Đorđević pribojava se načina na koji je predstavljena odluka vlade, jer nije još mogao da vidi pravni osnov na kome počiva poništavanje prethodne uredbe iz 2020.

– Pravni osnov bio bi poništaj rešenja o Strateškoj proceni uticaja prostornog plana posebne namene za realizaciju eksploatacije i prerade minerala jadarit, jer je to bio pravni osnov za donošenje sada poništene uredbe. Ne znam da li je to prethodno urađeno, ali ako jeste, onda je sve urađeno u skladu sa zakonom. Ali, ako je uredba ukinuta na nezakonit način, uprkos tome što postoje razlozi da se ukine i zakonito, onda bi kompanija imala pravo na neke pravne lekove. Verovatno bi mogla da ospori tu odluku i Ustavni sud mogao da vrati na pravnu snagu uredbu iz 2020. Brine me rečenica premijerke da su „ukinuli uredbu o prostornom planu čime su automatski ukinute i sve dozvole i rešenja“, jer je proces morao da bude obrnut, ali se nadam da je ona to izgovorila u jednom političkom kontekstu – kaže Đorđević za Danas.

Dodaje i da poništena uredba reguliše samo projekat „Jadar“, odnosno zaustavlja Rio Tinto u nameri da otvori rudnik i kompleks za preradu u okolini Loznice, ali da na tom području koje se naslanja na Gornje Nedeljice, ima još jedno istražno polje od 100 kvadratnih kilometara, Jadar Sever, na kome istražna prava ima druga firma, Volt, prema Šapcu je takođe istražno polje Petlovača, još 100 kvadratnih kilometara, u Valjevu su tri istražna područja, a u pitanju je i mnogo drugih lokacija širom Srbije, na koje odluka Vlade ne utiče.

Postoje i druga područja istraživanja

– Zato je organizacija Kreni-promeni zahtevala uvođenje moratorijuma na primenjena geološka istraživanja, eksploataciju i preradu tih minerala u periodu od 20 godina. Time bi se onemogućila realizacija i drugih projekata u jednom realnom vremenskom periodu, jer bi za dve decenije verovatno bile istražene tehnološki bezbednije metode prerade ove rude – ističe naš sagovornik i dodaje da se još ne usuđuje da kaže kako je sve gotovo pošto moratorijum još nije najavljen.

– Sve je i dalje u igri. Posle izbora su moguća iznenađenja zbog čega bi javnost morala budno sve da prati kako se u kratkom roku ne bi sve izmenilo – kaže Đorđević.

Ipak, najvažnija dilema u ovom slučaju jeste da li će Rio Sava Exploration, ćerka firma Rio Tinta, tražiti nadoknadu štete za do sada uloženo i eventualno za izgubljenu dobit, koju je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u jednom trenutku izračunao na milijardu evra. Prema nekim računicama, u projekat Jadar do sada je uloženo oko 200 miliona dolara dok je opredeljeno još 250 da bi se ove godine nastavilo agresivnije investiranje.

Pravo na odštetu

– Prvo pitanje je da li bi Rio Tinto imao uopšte pravo na odštetu. Po sadašnjem zakonu, koji je godinama unazad modelovan u interesu investitora, samo pravo na primenjena geološka istraživanja ne daje nikome blanko dozvolu za eksploataciju. U članu 52 kaže se da nosilac potvrde o rezervama i resursima, a to je sledeći korak nakon završetka primenjenih geoloških istraživanja, ima pravo na dozvolu za eksploataciju u roku od šest godina, ali na kraju rečenice se navodi „u skladu sa ovim zakonom“. A taj zakon sadrži brojne ograničavajuće odredbe zbog kojih u redovnom postupku nadležni državni organ može da ustanovi kako nema osnova za izdavanje dozvole nekoj kompaniji – naglašava Đorđević.

Podseća da je bez odgovora ostalo pitanje postavljeno premijerki o tome šta će biti sa već otkupljenim imanjima i srušenim kućama ali ističe da je Rio Tinto, uveren u realizaciju projekta, počeo otkup zemljišta mnogo pre nego što je uredba o prostornom planu posebne namene bila doneta, tako da je to sada njihova privatna imovina.

Uloga katastra

On ukazuje na pravne i ekonomske posledice nakon poništavanja te uredbe, jer se sada prekidaju svi postupci vezani za realizaciju projekta Jadar a prvo bi katastar morao da vrati zemljište obuhvaćeno prostornim planom posebne namene u režim poljoprivrednog, jer je na osnovu uredbe ono bilo preimenovano u građevinsko.

– Ali u pitanju i niz infrastrukturnih, linijskih projekata kojima je pravni osnov bio prostorni plan posebne namene. Tako je jednom uredbom Vlade iz 2020. predviđena izrada studije strateške procene uticaja na životnu sredinu nove trase gasovoda, koji ide preko Lazarevca i Valjeva do Loznice, zatim, već godinu i po dana se prikuplja dokumentacija za izgradnju nove trase visokonaponske mreže između Valjeva i Loznice, železničke pruge između ta dva grada, treba da se gradi i brza saobraćajnica od auto-puta „Miloš Veliki“ do Valjeva i dalje do Loznice, pa obilaznica oko Loznice… To je sve bilo planirano radi razvoja projekta Jadar, u uvodu lokacijskih uslova ili dozvola piše „na osnovu uredbe o prostornom planu područja posebne namene“… To je pravni osnov za realizaciju tih projekata i oni bi u narednim danima, zavisno od kapaciteta ministarstava, morali da se obustave jer je nestao pravni osnov zbog kojih su vođeni – ističe Đorđević.

I dalje bez informacija

Iako su iz Rio Sava Exploration obećali da će u toku jučerašnjeg dana odgovoriti bar na neka pitanja Danasa, jer kompanija još nije zauzela stav o poslednjim dešavanjima, odgovori nam nisu stigli. Pitali smo kako kompanija reaguje na odluku Vlade o ukidanju Prostornog plana specijalne namene i svih dozvola i rešenja datih Rio Sava Exploration, koliko je do sada kompanija uložila u istraživanje rude i pripremu projekta, da li će tužiti Republiku Srbiju za nadoknadu štete i izgubljenu dobit? Pitali smo i šta će biti sa otkupljenim imanjima, otvorenim bušotinama i kako komentarišu izjavu premijerke da Rio Tinto nije pružio sve informacije o projektu ni građanima ni Vladi Srbije?

Rio Tinto razmatra pravni osnov odluke Vlade

Rio Sava Exploration juče je izdala saopštenje za javnost u kome se navodi da je kompanija izuzetno zabrinuta zbog izjave premijerke Srbije Ane Brnabić da je ukinut prostorni plan za projekat „Jadar“, kao i da se poništavaju svi upravni akti u vezi sa projektom. U saopštenju se navodi da je ta kompanija tokom rada na projektu „Jadar“ uvek poštovala zakone Srbije, kao i da u centrali kompanije, Rio Tinto, razmatraju „pravne osnove za donošenje ove odluke i implikacije koje ona može imati na naše aktivnosti i naše ljude u Srbiji“.

Pad akcija posle odluke Vlade

Vrednost deonica englesko-australijske rudarske kompanije Rio Tinto pale su juče posle odluke Srbije da povuče dozvole za istraživanje litijuma zbog zabrinutosti oko životne sredine, prenosi Beta. Akcije Rio Tinta završile su jučerašnje trgovanje na Australijskoj berzi padom od 4,1 odsto posle gubitka od čak 5,1 odsto tokom dana. To je najgori pad od avgusta 2021, prenela je agencija Rojters. Inače, referentni indeks australijske berze juče je završio dan padom od 2,3 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari