Nagli pad akcija Rio Tinta po ukidanju dozvole za iskopavanja u Srbiji 1foto (BETAPHOTO/MILAN TIMOTIĆ/DS)

Po ukidanju dozvole Rio Tintu da vrši istraživanja i iskopavanja litijuma u Srbiji, akcije ove kompanije zadesio je nagli pad na berzama. Ekološka zabrinutost za projekat Rio Tinto postavila je zid ambiciji rudnika da postane najveći evropski snabdevač metala koji se koristi za električna vozila.

Deonice u Rio Tintu pale su u petak nakon što je Srbija ukinula dozvole za istraživanje litijuma zbog ekoloških zabrinutosti, nanevši štetu ambiciji anglo-australijskog rudnika da postane najveći evropski snabdevač metala koji se koristi za električna vozila.

Odluka Srbije došla je u trenutku približavanja opštih izbora u aprilu, te nakon pogoršanja odnosa Beograda i Kanbere nakon deportacije teniske zvezde Novaka Đokovića iz Australije zbog neispunjenih pravila po pitanju kovida za ulazak u zemlju, prenosi Rojters.

To je takođe veliki korak nazad za Rio Tinto koji se nadao da će projekat pomoći da on bude jedan od 10 najvećih svetskih proizvođača litijuma, ključnog metala za izradu baterija.

Akcije kompanije u Australiji su pale za 4,1 odsto nakon pada od čak 5,1 odsto na australijskoj berzi, što je najgori pad u toku dana od avgusta 2021. godine. Referentni indeks je završio u padu od 2,3 odsto.

U Londonu, akcije „Rio Tinta“ su danas pale za više od tri odsto, što je neznatno manje u odnosu na druge berze.

Da podsetimo, na jučerašnjoj sednici Vlade Srbije ukinut je prostorni plan za područje posebne namene u oblasti Jadra, a samim tim i sva ostala dokumentacija u vezi sa Rio Tintom i Rio Sava Exploration, izjavila je premijerka Srbije Ana Brnabić nakon sednice.

Tim Kreni-Promeni održao je sinoć u Beogradu protest koji je počeo okupljanjem ispred Predsedništva, a završio kod Vlade Srbije.

„Tražimo ili da večeras dobijemo odgovor da li nam daju opštinske službenike za overu potpisa od 8 časova ujutru do 20 časova uveče, da li garantuju bezbednost tokom skupljanja potpisa i da li će nakon što skupimo 30.000 potpisa staviti tu inicijativu na glasanje“, naveo je Manojlović i poveo okupljene građane do zgrade Vlade gde su premijerki Srbije uz navedene zahteve predali i kartu za Rio Tinto.

Dali su rok premijerki do danas u 10 ujutru da se izjasni o tome hoće li stvoriti uslove za sakupljanje potpisa, kao i o zahtevu da se Narodna skupština o inicijativi izjasni pre raspuštanja, a u suprotnom će imati novi korak, a to su nove blokade.

Ostaje da se vidi da li je odluka Vlade o ukidanju dozvola Rio Tintu politička odluka i predizborna propaganda ili zaista planiraju da ponište te uredbe i kroz zakone trajno spreče geološka istraživanja, ekploataciju i preradu bora i litijuma, izjavila je danas glumica i aktivistkinja Bojana Novaković.

Predstavnici pokreta Ekološki ustanak najavili su da će danas u podne otići u Vladu Srbije da preuzmu dokumente koji se odnose na eksploataciju litijuma i projekte rudarske kompanije Rio Tinto. Oni su sinoć nakon odluke Vlade „čestitali svim građanima Srbije“, a posebno onima koji su bili na blokadama i pokazali solidarnost sa najugroženijim građanima iz Gornjih Nedeljica.

Pokret Ne davimo Beograd ocenio je sinoć da je ukidanje Prostornog plana za projekat Jadar „velika pobeda građana koji su su na protestima i blokadama borili protiv kompanije Rio Tinto ali i društva u celini“.

Odluke Vlade Srbije o ukidanju Prostornog plana za realizaciju projekta ekploatacije i prerade minerala jadarit i Radne grupe u vezi implementacije projekta „Jadar“ delovaće samo na rejting SNS pred izbore, ali ne i na stvarni položaj Rio Tinta, ukazuje danas u saopštenju Fond za razvoj demokratije.

Kompanija „Rio Tinto“ je izuzetno zabrinuta zbog izjave premijerke Srbije Ane Brnabić da je ukinut prostorni plan za projekat „Jadar“, kao i da se poništavaju svi upravni akti u vezi sa projektom, navodi se u saopštenju koje je juče prosleđeno medijima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari