RTSFoto: Miroslav Dragojević

Ne treba očekivati da će Radio-televizija Srbije i Radio-televizija Vojvodine suštinski izmeniti svoj informativni program i objektivnije izveštavati poštujući zakon,.

To smatraju sagovornici Danasa odgovarajući na pitanje mogu li se očekivati ikakve promene nakon što su urednici RTS i RTV razgovarali sa predstavnicima vlasti i dela opozicije u međustranačkom dijalogu za unapređenje izbornih uslova bez stranih posrednika.

Budući da opozicija ima puno primedbi na rad javnih servisa, Nenad Lj. Stefanović i Zoran Stanojević u ime RTS i Nenad Čićić i Željka Petrović, ispred RTV, u ponedeljak su pozvani na sastanak Radne grupe za međustranački dijalog u Skupštini Srbije na kojem su bili predstavnici vlasti i deo opozicije (Dveri, DJB, DSS, Zavetnici, Zdrava Srbija, SRS).

Kako je Danas već pisao, predstavnici opozicije su im, između ostalog, poručili da na javnim servisima očekuju više političkih sadržaja od jutra do večeri i više mogućnosti da predstave svoj program, kao i redovne pozive u debatne emisije u kojima učestvuju i predstavnici vlasti.

Dogovoreno je da čelni ljudi javnih servisa najkasnije do kraja ovog meseca obaveste opozicione predstavnike o tome da li li će i kako izaći u susret ovim zahtevima.

Nenad Lj. Stefanović, glavni i odgovorni urednik informativnog programa RTS, i Zoran Stanojević, urednik internet portala RTS, juče nisu želeli da za naš list daju izjave o sastanku i tome u kojoj meri će ispuniti primedbe dela opozicije sa kojima su razgovarali, ali nam je u RTS rečeno da će narednih dana opozicija dobiti odgovor kao što je i dogovoreno na sastanku.

Slobodan Cvejić, bivši član REM, za Danas kaže da će na RTS biti promena samo toliko da se javnosti pokaže neka namera, ali da suštinske stvari na kojima se vidi nerealna dominacija SNS i predsednika Vučiča neće biti promenjene.

– Suština je u tome da li će se u centralnim informativnim emisijama, pogotovo u drugom Dnevniku, izveštavati primerenije, sa više ravnoteže i objektivnije. Uz to mora da bude i manje funkcionerske kampanje. U suštini to neće biti dovoljno da se postignu standardi objektivnog novinarskog izveštavanja i ono što se očekuje po zakonu – navodi Cvejić.

Upitan jesu li u pravu oni koji smatraju da bi RTS ispunjavanjem zahteva opozicije u stvari dopustio da se stranke mešaju u njegovu uređivačku politiku, on odgovara da ako bi RTS počeo da izveštava u skladu sa zakonom, to ne bi imalo nikakve veze sa mešanjem u uređivačku politiku.

– Mi ne govorimo o tome kako će izgledati vesti i na koji način će novinari izvestiti ili komentarisati određeni događaj. Svakako da niko ne bi smeo, ni u ovakvoj situaciji, da se zalaže za to da političke stranke mogu direktno da se mešaju u uređivačku koncepciju. Ovo je više pitanje o autocenzuri koju su urednici na RTS sami uveli – ukazuje Cvejić.

Ni novinar i direktor NewsMax Adria programa Slobodan Georgiev ne očekuje promene na RTS i RTV.

– Pritom, sramota je uvek kada političari žele da uređuju medije i to govori na kakve je niske grane pao taj RTS i koliki je njegov kredibilitet. Mediji jesu ključ. Zato i nisu slobodni. Opoziciji se poručuje, idite od vrata do vrata, i oni zaista to mogu, ali, promena će doći za deset godina kada obiđu sva vrata – zaključuje Georgiev.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari