Od sutra počinje smanjenje broja pripadnika policije oko opštinskih zgrada na severu za 25 odsto 1Kosovska policija Foto: N1 (arhiva)

Prema zajedničkoj oceni, Policije Kosova, EULEX-a i KFOR-a, bezbednosna situacija u i oko objekata severnih opština procenjuje se kao dobra. Zato, od sutra počinje smanjenje broja pripadnika Policije Kosova za 25 odsto u i oko opštinskih objekata na severu, zaključeno je na današnjem radnom i koordinacionom sastanku policije Kosova, EULEX i KFOR-a.

Kako se navodi u zajedničkoj konstataciji objavljenoj na Fejsbuk stranici kosovske poslicije, Policija Kosova, je održala radni sastanak sa Euleksom i Kforom u nastavku realizacije svojih ustavnih i zakonskih obaveza i ovlašćenja u interesu javne bezbednosti u zemlji, kao i u cilju sprovođenja sporazuma postignutih u Bratislavi 10. jula 2023. između Evropske Unije i Republike Kosova, tačnije dva koraka ovog sporazuma.

„Timovi Policije Kosova, zajedno sa EULEX-om i KFOR-om, nastaviće koordinaciju i preduzeti neophodne radnje u skladu sa redovnom procenom bezbednosne situacije u i oko opštinskih objekata, u severnim opštinama Republike Kosova“, piše u saopštenju.

Podsetimo, Kfor je sredinom prošlog mseca, saopštio da će po pitanju daljeg smanjenja prisustva policije u opštinama na severu Kosova biti u koordinaciji sa kosovskom policijom i da je, prema poslednjem dogovoru, to odgovornost kosovskih institucija.

Moguće smanjenje policije na severu odgovornost je institucija na Kosovu i zasnovano je na procesu dijaloga Prištine i Beograda o deeskalaciji i normalizaciji odnosa, navodi se u saopštenju Kfora.

Dodaje se da su jedinice Kfora potpuno opremljene i spremne da se suoče sa svakom situacijom.

Iz Kfora navode da nastavljaju da sprovode mandat dobijen od UN na nepristrasan način, kako bi osigurali bezbedno okruženje i slobodu kretanja za sve zajednice na Kosovu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari