"Od Vučića se stvara teflon političar, za kog se ništa ne lepi": Šta stvarno predsednika Srbije ruši sa vlasti? 1Foto: printscreen / N1

Za samo dva dana, u javnost je isplivalo nekoliko teških korupcionaških afera u koje su umešani bliski, najbliži saradnici i kumovi predsednika Srbije, Aleksandra Vučića.

Nisu u pitanju nedelje, nego dani.

Od kuma Nikole Petrovića i njegovih firmi i saradnika osumnjičenih za trgovinu drogom, do naprednjačkog gradonačelnika Beograda, čiji šef kabineta navodno obećava nameštanje tendera za određene partnere, preko lokalnog nasilnika, šefa mesta u Srbiji – Žagubica, koji je prekjuče sa svojom ekipom fizički nasrtao na poslanike Narodne skupštine Srbije.

U društvima u kojima je korupcija globalni fenomen, nemoguće je vlast rušiti na takav način

– U društvima u kojima je korupcija globalni fenomen, nemoguće je vlast rušiti na takvoj političkoj platformi. Ne možete na taj način da naudite korumpiranim vlastodršcima. Ipak, ovaj dragoceni posao koji obavljaju istraživački novinari, svakako da ima udeo koji društvene okolnosti usmerava u pravcu ostvarenja javnog interesa i koristi za najveći broj građana, jer utiče na elitu i obrazovanije kategorija stanovništva. Međutim, za sada, o snažnijem uticaju na rejting vlasti kod naroda, u širem smislu, još ne možemo da govorimo, jer do njih te informacije i ne stižu, usled represije i snažne medijske blokade – kaže za Danas sociološkinja Vesna Pešić.

Ona podseća da su u poslednjih deset godina naprednjačke vlasti u Srbiji, novinari, političari, aktivisti…, otkrili toliko korupcionaških, krupnih afera pa nikakav ishod u javnom interesu iz toga nije proistekao.

vesna pešić foto privatna arhiva
foto privatna arhiva

Kako kaže, ovde je običajnost koruptivno ponašanje, jer većina siromašnih i korupcijom opustošenih života razmišljaju na način da bi se isto tako ponašali kao korumpirani vlastodršci.

Prema njenim rečima, opasnost za rejting Aleksandra Vučića ne dolazi od otkrivanja i javnog iznošenja činjenica o korupciji.

Vučića ruši siromaštvo i Kosovo, ne korupcija

– Njegov rejting trenutno ljulja Kosovo. Opasnost mu dolazi sa desna, od nacionalističkih stranaka. Drugi ugao iz kojeg se može tumačiti njegovo posrnuće rejtinga, za koji istraživači javnog mnjenja kažu da je pao na četrdesetak odsto, jeste inflacija – kaže sagovornica Danasa.

Visina penzija i prosečnih plata, zaključuje – siromaštvo.

– Dosadašnja praksa nam govori da je Vučić mnogo popularniji od svoje stranke. To smo videli i na prošlim izborima. Bila je velika razlika između broja glasova koji je osvojio na predsedničkim izborima od broja glasova koji je osvojio na parlamentarnim. Sve liste na republičkom, pokrajinskom pa čak i mesnom nivou nosile su njegovo ime – kaže za Danas politički analitičar Dejan Bursać.

Vučić – teflon političar

Potom dodaje da kod korupcionaških afera imamo situaciju da SNS svesno stvara, to je promišljena marketinška varka, da se od Vučića stvara teflon političar, za koji se ništa ne lepi, odnosno političara kojem je samo prosperitet građana cilj, ali je eventualno okružen nekim „trulim“ jabukama.

– Eto, kao Vučić ne može da stigne sve da iskontroliše i zato se za njega ne lepe afere jer je stvoren imidž da ti ljudi nisu blisko povezani sa njim i da oni to njemu rade iza leđa – objašnjava Bursać.

Postoji i drugi aspekt tog fenomena, napominje, a to je da su građani osetljiviji na ovakve stvari kao što je korupcija u vremenu krize.

Dejan Bursac foto Printskrin N1
foto Printskrin N1

Kada udari kriza…

– Kada ekonomsko socijalna situacija nije dobra, kada nema prosperiteta… Vučić u ovih desetak godina obezbeđuje kakav takav prosperitet. Tamo gde ga nije obezbedio, tamo uspešno prodaje maglu da će prosperitet stići… Građani to i osete, posebno u odnosu na period pre desetak godina kada je bila ona velika ekonomska kriza – smatra Dejan Bursać.

Mi smo i tada imali situaciju da DS-u koji je vladao, od 2008. do 2012. godine, ističe, mnoge stvari nisu zamerane dok nije nastupio najgori talas ekonomske krize 2011. i 2012. godine.

– Građani su tada bili spremni da zažmure i na lagani pritisak na medije, na korupciju i na autoritarne tendencije… Setite se da je Boris Tadić sa mesta predsednika stranke upravljao celom izvršnom vlašću. Kada kriza udari, kada se izmakne ta socijalno ekonomska osnova blagostanja, građani su izritirani političarima koji su na vlasti i onda su voljni svašta da im zamere – zaključuje naš sagovornik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari