Odbijena žalba Narodne stranke na potvrđivanje mandata odbornicima Skupštine Grada Beograda 1foto Fonet_Nenad_Đorđević

Odbornička grupa Narodne stranke u Skupštini grada Beograda saopštila je danas da je Upravni sud kao neosnovanu odbio žalbu odbornika te stranke Miloša Pavlovića i Uroša Tešmanovića na Odluku o potvrđivanju mandata odbornika gradske skupštine.

U saopštenju Narodne stranke se navodi da je „sud zauzeo stav koji bi mogao da se svede na onu čuvenu misao Josipa Broza Tita maršala SFRJ da se ‘ne mora držati zakona kao pijan plota’, odnosno da je ipak moguće da o sopstvenom potvrđivanju odborničkih mandata odlučuju odbornici o čijim mandatima je reč na koji način je suspendovana od primene odredba člana 72. stav 3. Zakona o lokalnim izborima“.

„Stara je pravna izreka da ‘niko ne može biti sudija u svojoj stvari’ pa je zato i jedino moguće pravno tumačenje bilo, da je Skupština grada Beograda povredila Zakon kada je omogućila da o potvrđivanju sopstvenih mandata odlučuju na sednici odbornici koji stupaju na mesto onih koji su podneli ostavke i glasaju iako još formalno nisu uvedeni u odbornički mandat“, ocenjuju u toj stranci.

U kojoj meri se vladajući režim poigrava sa zakonima, pa i samim izbornim procesom, vidi se i po tome da je čak 15 odbornika izabranih na listama Srpske napredne stranke i Socijalističke partije Srbije podnelo ostavke i pre početka rada gradskog parlamenta, što govori mnogo o tome kako se građani kao glasači dovode u zabludu i koja je mera neodgovornosti tih partija i tih odbornika u najvažnijim procesima demokratskog društva, ističu u Narodnoj stranci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari