Odbor Parlamentarne skupštine Saveta Evrope sutra o zahtevu Kosova za članstvo 1Printskrin ERTNEWS

Odbor Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) za politička pitanja i demokratiju razmatraće sutra izveštaj Dore Bakojani o aplikaciji Kosova za prijem u Savet Evrope.

Ako na odboru dobije „zeleno svetlo“, o kandidaturi Kosova bi se moglo glasati sredinom aprila, tokom redovnog prolećnog zasedanja PSSE gde je za usvajanje potrebna dvotećinska podrška.

Konačnu reč potom daje Komitet ministara koji bi o pristupanju Kosova mogao da glasa sredinom maja na godišnjem sastanku u Strazburu.

Prema pisanju Balkan insajta, izvestiteljka Saveta Evrope Dora Bakojani je u izveštaju od 22. marta dala pozitivno mišljenje i preporučila pozitivan odgovor na kandidaturu Kosova, pošto je manastiru Srpske pravoslavne crkve Visoki Dečani omogućeno da se upiše kao vlasnik 24 hektara zemljišta čime je ispunjen jedan od ključnih uslova.

„Sprovođenje (odluke Ustavnog suda) opipljiv je znak posvećenosti vlade da deluje u punom skladu sa vladavinom prava, bez obzira na politička razmatranja“, navodi se u nacrtu izveštaja u koji je Birn imao uvid.

Formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom, kako se navodi u izveštaju, predstavlja „važan korak i način da se unapredi demokratsko učešće i osnaživanje kosovskih Srba i obezbedi zaštita njihovih prava“.

Dodaje se međutim da „uspostavljanje međuopštinske asocijacije nije uslov (za članstvo Kosova u SE) prema standardima Saveta Evrope“ već bi trebalo da postane „post-pristupna obaveza za Kosovo“.

Kao još jedna post-pristupna obaveza Kosova u izveštaju Dore Bakojani navodi se rešavanje kontroverznih eksproprijacija u pojedinim opštinama sa srpskom većinom na severu Kosova, uključujući imovinu Srpske pravoslavne crkve, što je izazvalo ljutite reakcije lokalnog stanovništva.

„Tokom moje posete Kosovu, takođe sam izrazila zabrinutost zbog novog nacrta zakona o eksproprijaciji nepokretne imovine koji je predložila vlada i iz koga je izostavljena odredba da je ‘pokretna i nepokretna imovina i druga imovina Srpske pravoslavne crkve neprikosnovena i neće biti predmet eksproprijacije'“, navodi Bakojani u izveštaju.

Bakojani je u izveštaju ocenila ;da bi članstvo Kosova u SE „dovelo do jačanja standarda ljudskih prava obezbeđivanjem pristupa Evropskom sudu za ljudska prava svima koji su pod jurisdikcijom Kosova“.

„Dobrodošlica Kosovu u okrilje Saveta Evrope, međutim, nije kraj već početak procesa“, rekla je Bakojani koja je izrazila nadu da će Kosovo iskoristiti ; članstvo u SE da konsoliduje svoju demokratiju i demokratsku kulturu, da zadobije poverenje i odanost svih zajednica i da postane agent stabilnosti u regionu.

Članstvo u SE omogućilo bi Kosovu pristup Evropskom sudu za ljudska prava i pridruživanje brojnim međunarodnim konvencijama.

Kosovo je podnelo zahtev za pristupanje Savetu Evrope u maju 2022. U martu 2023. Savet Evrope je odlučio da aplkaciju Kosova prosledi Parlamentarnoj skupštini te organizacije.

Savet Evrope ima 46 država članica, uključujući sve zemlje EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari