U Beogradu održan protest protiv zabrane abortusa u SAD: "Amerikanke, niste same" 1Foto: Jelena Diković/Danas

Nevladine organizacije Žene u crnom i Autonomni ženski centar organizovale su danas protest „Stop zabrani abortusa u SAD-a“, ispred Ruskog cara, u Knez Mihailovoj ulici u Beogradu.

Sa protesta je poručeno da žene u SAD nisu same, da je “solidarnost naša snaga, a da kontrola nad našim telima jeste i mora da bude naš izbor“.

Neki od transparenata su bili: „Ja ću abortirati, nikog neću pitati“ „Amerikanke niste same“ „Nećemo nazad“ Moje telo-moja autonomija“ „Solidarnost sa ženam u SAD“.

Protest je obezbeđivala policija.

Ove organizacije podsećaju da je 1973. godine Vrhovni sud u SAD-a doneo odluku kojoj abortus prestaje da bude krivično delo, a da je ove godine sa šest glasova za i tri protiv ukinuo tu odluku u takozvanom slučaju „Roe vs Vejd“ koji je abortus činio legalnim i dostupnim.

Iz Žena u crnom i AŽC-a naglašavaju da ova odluka neće sprečiti abortuse, već će ih otežati.

“Ova odluka će imati dalekosežne posledice na živote svih žena, vraćajući ih pola veka unazad. Ova odluka će značiti da će milioni žena nastaviti da krvare sve do smrti po kuhinjskim stolovima na kojima se obavljaju nelegalni abortusi. Žene moraju da imaju pravo da same odluče o tome da li će ili ne imati decu, budući da žene najčešće, u sistemu nadmoći muškaraca i ugnjetavanju žena nisu u mogućnosti da slobodno odluče da li će, kada i sa kim imati seksualni odnos”, ukazuju ove NVO.

Naglašavaju i to da ženama niko ništa nije dao, već da su se same izborile: od prava glasa do prava na abortus.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari