Oglasio se Vučić nakon sastanka sa Eskobarom i Lajčakom: Šta očekuje od međunarodne zajednice? 1Foto FoNet Milica Vučković

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić objavio je na Instagramu fotografiju sa specijalnim izaslanicima EU i SAD koji se nalaze u poseti Beogradu.

Izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak i izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar juče su bili u Prištini, a odmah zatim došli su na sastanak sa predsednikom Srbije.

„Srbija je od prvog dana bila konstruktivan, dosledan i pouzdan partner u svim procesima koji bi vodili očuvanju stabilnosti celog regiona. Poručio sam da je vreme da Priština napokon ispuni svoje obaveze, a pre svih formiranje Zajednice srpskih opština u skladu sa Briselskim sporazumom.

Želim da verujem da deo međunarodne zajednice koji ima najveći uticaj na Prištinu, ima i mehanizme koji mogu da dovedu do konačne realizacije obaveza koje je Priština prihvatila i potpisala pre više od jedne decenije“, poručio je Vučić na Instagramu.

U Prištini su se dan za danom sastali sa kosovskim premijerom Kurtijem, a zatim i sa predsednicom Osmani i predstavnicima albanske i srpske opozicije.

Izaslanici EU i SAD izneli su kosovskom premijeru u tri tačke kako da se izađe iz krize na severu Kosova.

„Prvo je deeskalacija situacije, drugo su brzi izbori na severu i treće je povratak dijalogu za normalizaciju“, rekao je Lajčak novinarima posle sastanka i dodoao da je njihova misija „tek počela“.

Lajčak je rekao da su on i Eskobar imali dugu i tešku raspravu sa premijerom Kosova.

„U interesu Kosova i svih je da imamo legitimne gradonačelnike“, rekao je Lajčak. On je dodao da se sankcionisanje Kosova pominje i u deklaraciji 27 država EU.

Nakon toga je Eskobar poručio da Kurti ima rok do petka da se izjasni o zahtevu SAD i EU.

Sastanku Kurtija sa Lajčakom i Eskobarom prisustvovali su i zamenik premijera Kosova Besnik Bisljimi i američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer.

Diplomatski dvojac u Prištinu i Beograd dolaze u vreme višednevnih protesta Srba u opštinama na severu KiM, nezadovoljnih nasilnih ulaskom, za srpsku zajednicu nelegitimnih, gradonačelnika albanske nacionalnosti koji su izabrani na lokalnim izborima 26. aprila, bojktovanih od strane Srba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari