Olenik: Imaju li optuženi u predmetu ’’Petrovačka cesta’’ pravo na odbranu pred sudom 1foto: Prinskrin, Narodna skupština

Tokom skupštinske rasprave o setu pravosudnih zakona Đorđe Komlenski, poslanik Vulinovog Pokreta socijalista zamerio je samostalnom poslaniku Aleksandru Oleniku što je prihvatio da bude branilac hrvatskih pilota u predmetu „Petrovačka cesta“.

Olenik kaže za Danas da mu je najlakše da se povuče iz tog procesa i da kaže da parlament i vlada vrše pritisak da ne bude branilac po službenoj dužnosti optuženih pilota.

Poručuje da ovog puta neće to učiniti, ali da će se, ukoliko se nastavi pritisak, povući sa obrazloženjem da oni koji su ga postavili nemaju za cilj da optuženi imaju odbranu.

Olenik podseća da četvoro optuženih hrvatskih pilota pred našim sudom za ratne zločine imaju advokate branioce po službenoj dužnosti. Ni jedan od optuženih nije sam angažovao branioca.

“ Odbranu prvooptuženog zastupam od prvog dana i to po rešenju tužilaštva za ratne zločine. Ako na trenutak zanemarimo medijski pritisak koji dolazi od vlada i predsednika obe države, moramo istaći da je sada došlo i do direktnog političkog pritiska na odbranu. Konkretno, vladajuća koalicija oličena u tragikomičnom liku gospodina Komlenskog je zlupotrebila raspravu u skupštini Srbije da me ’’optuži’’ za odbranu u ovom predmetu. Javno me optužuju, jer u Srbiji 21. veka, nije dozvoljeno da Hrvati imaju odbranu pred sudom“, ističe Olenik.

Dodaje da ga optužuju, jer je u Srbiji 21. veka zabranjeno narodnom poslaniku i advokatu da brani optužene Hrvate.

„Zanimljivo je da su ove optužbe iznete u toku skupštinske rasprave o najvažnijim pravosudnim zakonima i u prisustvu ministarke pravde Maje Popović. Ministarka pravde nije našla za shodno da se oglasi, te pretpostavljam da ona podržava ovakve javne optužbe“, istiće advokat i poslanik Olenik..

Prema njegovim rečima ako država Srbija, koju sada predstavlja vladajuća koalicija sa sve gospodinom Komlenskim, članom Vulinovih socijalista, hoće da sudi optuženim Hrvatima, onda je ova država dužna da im obezbedi efikasnu odbranu. Ako država Srbija hoće samo osvetu ili je u pitanju politički marketnig, onda optuženima nije potrebna ni odbrana, ni sud a ni tužilaštvo.

„Meni je najlakše da se povučem iz ovog predmeta ali tek nakon većeg i ozbiljnijeg političkog pritiska od ovih optužbi gospodina Komlenskog. Pitanje je šta hoće država Srbija, ovaj put oličena u tužilaštvu i sudu za ratne zločine? Ako je to namera da optuženi hrvatski piloti imaju pravično suđenje i da na kraju dobiju zakonitu i pravičnu presudu, onda je nedopustivo da se na odbranu vrši javni politički pritisak od strane političara na vlasti“, napominje sagovornik Danasa.

Olenik je ranije izjavio da nema nikakav kontakt sa branjenikom, niti je tehnički u mogućnosti za tako nešto i podsetio da je u Hrvatskoj od 2011. godine na snazi zakon o ništavosti svih dokumenata Srbije koji su povezani sa ratnim zločinima.

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije hrvatske pilote, inače, smatra odgovornim za „raketiranje kolone srpskih izbeglica“ koji su bežali pred akcijom hrvatske vojske „Oluja“ u avgustu 1995. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari