Olja Bećković: Uradila sam što bi i svaki novinar 1Foto: Beta/United Media/Ivan Dinić

Olja Bećković, autorka Utiska nedelje, kaže za Danas da su joj tokom reklama u emisiji preksinoć ljudi iz režije pokazali snimak koji je Dragan Đilas postavio na mreže, u kome govori šta se te večeri dogodilo, te da se njoj novinarski činilo najlogičnije da se on uključi u emisiju.

– Rekla sam im da ga pozovu i da ga pitaju da li hoće da se uključi. Oni su ga pozvali, on se uključio i to je sve. Moja uloga u tome je potpuno nebitna. Uradila sam nešto što bi uradio svaki novinar – navodi Bećković.

Predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas pozvao je u nedelju uveče predsednika Srbije Aleksandra Vučića i njegove pristalice da prestanu sa skandiranjima i omoguće svoj deci da „žive normalno“.

Đilas je u uključenju telefonom u emisiju Utisak nedelje rekao da su sa zgrade kod ulica Patrijarha Varnave i Stojana Protića, na 30 metara vazdušne linije od zgrade gde žive njegova bivša supruga i deca, emitovali skandiranje protiv njega, preneo je FoNet. „Deca su to čula i počela su da plaču, uplašila su se.

Otišao sam tamo ispred te zgrade, da vidim ko su ti ljudi, zašto to rade, da li su svi poludeli. Šta je ovo ljudi, šta vam je“, upitao je Đilas u emotivnom obraćanju.

On je rekao kako je od komšija iz drugih zgrada čuo da su videli automobil mercedes sa registarskim oznakama 1840 XS, koji su slikali.

„Videli smo neke momke, onako krupne, koji su otišli“, preneo je Đilas reči komšija, koji su taj isti mercedes posle zatekli ispred opštine Vračar.

„Ja sam obavestio policiju, sad čekamo da li će doći patrola“, rekao je Đilas, navodeći da je pričao sa decom o incidentu. On je na Tviteru učesnicima incidenta potom poručio da ih čeka sledeće veče u osam sati.

Ovaj video postao je odmah viralan na društvenim mrežama. Samo na Tviteru Đilas je imao više do deset hiljada odobravanja, što je za Srbiju retko veliki broj. Takođe, izazvao je brojna reagovanja na političkoj sceni.

Dobrica Veselinović iz Ne davimo Beograd, koji je takođe gostovao u Utisku nedelje, najavio je da ova organizacija poziva sve građane da uveče u osam sati siđu ispred zgrada i da tamo lupaju u šerpe.

U danima koji su prethodili, na poziv opozicije i NDB građani su uveče odmah posle aplauza počeli da lupaju u šerpe, da bi sledećih večeri vladajuća SNS odgovorila na to prvo bakljadom, koja je naišla na osudu javnosti, a potom i takmičenjem u glasnosti. Oko 20.30 ulicama je odjekivalo skandiranje „Đilase, lopove“, na koje je lider SSP burno reagovao.

Politički analitičar Dušan Janjić ukazuje da u našem političkom životu nije strana upotreba govora mržnje i nasilja i podseća da smo toga bili svedoci u doba Slobodana Miloševića, od „događanja naroda“ pa nadalje.

Ipak, on upozorava da je u poslednje tri godine govor mržnje i netolerancije u Srbiji podignut na nivo osnovnog principa komunikacije. Janjić objašnjava da žrtve toga nisu bili samo političari, već i novinari i stručnjaci.

– Sada smo ušli u jednu novu fazu. Mislim da je ovo vrlo opasna faza, u kojoj eskalira i maltene svako veče se povećava stepen nasilja i mogućnost direktne fizičke konfrontacije građana. Podsetio bih da je Milošević imao dovoljno pameti da posle Čovićevog kontramitinga zaustavi celu priču, skloni Čovića i prekine tu stvar. Sada je ključno da li će Aleksandar Vučić imati tu hrabrost da zaustavi i povuče svoje „čoviće“ i da time spreči da spirala nasilja uvuče policiju i žandarmeriju u nešto što Srbiji ne treba – ističe Janjić.

On dodaje da ne kaže da je Aleksandar Vučić jedini odgovoran, ali da on jedini ima moć da to zaustavi, zbog toga što je dominantan i zato što preko države ima monopol sile.

– On mora sad da pokaže da je spreman da zaustavi paravojske i svoje botove. On to mora da zaustavi i time demonstrira snagu. Ovo nije snaga, ovo vodi ka najgoroj stvari, a to nismo imali na ulicama Srbije ni u doba Miloševića; međusobna tuča građana – Milošević je tukao građane policijom, to je bitna razlika – upozorava Janjić.

Upitan da li vladajuća partija ovakvim akcijama koje podrazumevaju udaranje na porodice političkih protivnika, zapravo sebi nanosi štetu u političkom smislu, potencijalno podižući rejting Saveza za Srbiju, Janjić poručuje da „tu niko neće dobiti“.

– Koliko jedan dobija što demonstrira silu, toliko drugi dobija zato što je žrtva. U toj igri niko neće dobiti, ali ćemo svi izgubiti. Ako se pokaže da je država ušla u ruke kriminalaca i nasilnika i da ona kao aparat organizovane sile ne funkcioniše po zakonu, svi gubimo, a najviše gube oni na vlasti – naglašava Janjić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari