Opozicija i premijerka o integritetu, Rusima, Kinezima i EU 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Poslanik Pokreta slobodnih građana Natan Albahari poručio je danas da Srbija ne može biti deo Evrope bez usklađivanja sa najvažnijom spoljnom politikom od pada Berlinskog zida, na šta mu je mandatarka za sastav Vlade Srbije Ana Brnabić odgovorila da sve da se Beograd i uskladi sa sankcijama Rusiji i prizna Kosovo, to ne znači brži ulazak u EU.

Deset godina slušamo priče Aleksandra Vučića i Ane Brnabić kako se bore za interese Srbije i kako je jedan od najvećih prioriteta za Srbiju – članstvo u Evropskoj uniji, a istina je da je većina zemalja istočne Evrope završila posao pregovaranja i članstva u proseku za 6-7 godina, dok se mi danas, posle deset godina nalazimo na periferiji, ukazao je Albahari.

Ne može se u EU bez usklađivanja sa najvažnijom spoljnom poltikom od pada Berlinskog zida, bez poštovanja medijskih sloboda i ljudskih prava, uz verbalne obračune sa balkanskim susedima, istakao je Albahari.

On je dodao da se ne može u EU ako se na nju gleda kao nužno i korisno zlo, a Rusi i Kinezi se smatraju braćom i prijateljima.

Brnabić je ukazala da je Evropska komisija u svom najnovijem izveštaju o Srbiji preporučila otvaranje klastera 3 sa Srbijom, ali države članice to ne žele.

Mi smo uradili svoj posao, ali EU ne želi da postupi onako kako bi trebalo. Kažete da bismo mogli još brže i da bi nas vi uveli brže. Možda, jer biste priznali nezavisno Kosovo, uveli sankcije Rusiji, ali to se ne bi dogodilo ako bi EU izašla sa još jednim uslovom, jer ni ovo nisu bili uslovi na početku, podsetila je premijerka.

Uslovi se stalno menjaju, rekla je Brnabić i podsetila da 2014. godine kada su otvoreni pregovori nigde nije bilo reči o priznavanju nezavisnosti Kosova.

Evo, danas nam stižu iz Nemačke poruke da nema govora da postanemo članica EU ako se ne prizna Kosovo. Šta je sve uradila Severna Makedonija, promenila ime, a nisu dobili status kandidata, predočila je mandatarka.

Mi bismo bolje, kažete. Možda ako prihvatite svaki zahtev, koliko god bio sumanut, bezobrazan, ako tako mogu da kažem, i kakvi će tek postati posle presedana koji je uvela Bugarska, ocenila je Brnabić.

Poslanica Zeleno – levog kluba Jelena Jerinić izjavila je danas u Skupštini Srbije da Vlada ima 29 članova da bi se namirile stranačke potrebe, ali da ne sumnja u dobre namere stručnih ljudi koji je čine, a koji ne dolaze iz stranaka.

Ona je na sednici Skupštine Srbije pozvala te ljude da razmisle za šta su založili svoj integritet.

„Da vam kažem u kakvom ste društvu. Tu sede barem dva dokazana plagijatora, čovek zbog kojeg su nastavnici u Visokoj medicinskoj školi u Ćupriji ostali bez posla, čovek odgovoran za pad helikoptera“, navela je Jerinić.

Predsednik Skupštine Vladimir Orlić opomenuo je da je isteklo vreme njene poslaničke grupe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari