Opozicija kritikuje nastup Kurtija na jučerašnjem samitu u Briselu 1Aljbin Kurti Foto: EPA-EFE/GEORGI LIČOVSKI

Demokratska partija Kosova (DPK) i Alijansa za budućnost Kosova (ABK) kritikovali su nastup premijera Aljbina Kurtija u Briselu, posebno nastup na konferenciji za medije sa visokim predstavnikom Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Boreljom.

Dve opozicione stranke ocenile su da je predstavljanje Kosova sa fusnotom u suprotnosti sa obećanjima i mandatom koji je dobio šef vlade.

Šef poslaničke grupe Demokratske partije Kosova Abeljard Tahiri rekao je da kada se sudi o Kurtiju na osnovu onoga što je govorio u prošlosti i onoga što sada radi, postoji velika razlika, „čitava planina“.

„Gospodin Kurti dosledno je delovao i deluje sasvim drugačije od onoga za što je dobio mandat od građana Kosova. Znate da je u vreme kada je dogovorena fusnota bila oštra reakcija Pokreta Samoopredeljenje i premijera Kurtija. Međutim, nismo videli da je Kurti pokrenuo pitanje o kome bi trebalo da se razgovara sa Briselom, tako da Kosovo bude predstavljeno bez fusnote. Vidi se da gospodin Kurti nije ni imao hrabrosti i truda da pokrene to pitanje. Uzeo je to zdravo za gotovo, kao i svi ostali premijeri“, kazao je Tahiri.

Pristup premijera Kurtija u vezi sa dijalogom i Zajednicom opština sa srpskom većinom kritikovao je i šef poslaničke grupe Alijanse za budućnost Kosova Besnik Tahiri, koji je ocenio da je njegov pristup bio pogrešan i nejasan.

„Trebalo je reći da je Kosovo realizovalo sve garancije koje je preuzelo za nevećinsku srpsku zajednicu kroz paket (Martija) Ahtisarija. U našem Ustavu postoji pravo osnivanja Asocijacije i svaka težnja da Asocijacija preuzme ovlašćenja i odgovornosti koje izlaze iz okvira Ustava su nepremostive i neće dobiti podršku albanske većine“, rekao je on.

Međutim prema njegovim rečima, predstavljanje Kosova fusnotom nije krivica aktuelnog premijera.

„Da budem tačan i realan (fusnota) se nije desila u Kurtijevo vreme, tako da ne mogu da upirem prstom u Kurtija za fusnotu, jer to nije uradio Aljbin Kurti, već druga vlada“, kazao je šef poslanika ABK.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.