Opozicija: Kurti nema hrabrosti da ostvaruje obaveze i ovlašćenja 1Foto: EPA/VALDRIN XHEMAJ

Predstavnici opozicionih stranaka danas su na sednici Skupštine Kosova kritikovali premijera Aljbina Kurtija zbog, kako su rekli, nedostatka hrabrosti da ostvaruje obaveze i ovlašćenja koja mu pripadaju.

Predsednik Demokratske partije Kosova (DPK) Memlji Krasnići rekao je da Kurti povodom dijaloga Beograda i Prištine ne treba da „igra ulogu ni spasioca, niti izdajnika“.

„Za DPK, on samo mora da ostvaruje svoju ulogu na transparentan način. Nema potrebe da od Skupštine sakrivate nijednu funkciju koju imate u ovom procesu. Ne morate da nam kažete da je prihvatio francusko-nemački plan sa ‘biftekom’ ispred. Nije ni demokratski ni plemenito da stvarate stavove na skriven i netransparentan način. Dijalog nije privatna stvar između vas i Vučića, već državna stvar Kosova i Srbije“, rekao je on.

On je rekao da ima Kurti ima podršku opozicije u dijalogu i da čekaju rezultate.

Predsednik Demokratskog saveza Kosova (DSK) Ljumir Abdidžiku rekao je da je u avgustu prošle godine pozitivno odgovorio na Kurtijev poziv na zajednički sastanak u vezi sa dijalogom.

Prema njegovim rečima, kada je Kurti predao francusko-nemački plan, u njemu nije pisalo uzajamno priznanje.

„Prvo poglavlje je predviđalo međusobno priznanje sa Srbijom. U drugom poglavlju, ratni zločini i nestali, u petom je rečeno da će se preispitati dogovori postignuti u Briselu. Na drugom sastanku održanom u njegovoj kancelariji, nekoliko meseci kasnije, premijer mi je predao dokument od dve stranice poznat kao francusko-nemački predlog, taj predlog nije sadržao konačan dogovor i bio je daleko od dokumenta koji je Kurti predstavio na prvom sastanku“, rekao je lider DSK.

Kako je on kazao, niko u parlamentu ne zna šta je premijer prihvatio.

Lider Alijanse za budućnost Kosova (ABK) Ramuš Haradinaj rekao je da Kurtija i Vladu ne treba kriviti za formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom.

„Zajednicu smo nasledili kao i mnoga druga pitanja“, izjavio je on.

Haradinaj je rekao da saveznici Kosova poslednjim planom pokušavaju da pomognu Kosovu da se pridruži međunarodnim organizacijama.

„Imamo kritike na račun Vlade na način na koji vodi dijalog. Francusko-nemački plan je prihvatljiv za mene i Alijansu. Molim ovu vladu da prihvati, a ne da odbije ovaj plan. Vratiti jurisdikciju na sever i održati izbore 26. aprila. Tamo nemamo ni sudsku, ni građansku ni policijsku vlast“, rekao je Haradinaj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari