Opozicija najavljuje opstrukciju konstitutivne sednice Skupštine Srbije: Koje metode su do sada dale rezultate? 1foto FoNet Aleksandar Barda

Za utorak 6. februar, zakazan je početak konstitutivne sednice Skupštine Srbije i sudeći po najavama opozicije to će biti još jedna burna sednica parlamenta. Naime, opoziciona lista Srbija protiv nasilja, za sam početak rada novog saziva parlamenta najavljuje neku vrstu opstrukcije. Da li će to biti nešto već viđeno u pošlom sazivu ostaje da se vidi.

Među koalicionim partnerima u okviru liste “Srbija protiv nasilja” još uvek se vode razgovori o tome na koji način bi mogla da se sprovede opstrukcija. I kako nam je rečeno iz više izvora konačna odluka bi trebalo da bude doneta u narednim danima, budući da postoji više opcija.

Jedna od opcija je bojkot konstitutivne sednice, druga demonstracija neslaganja u samoj sali, tu je i opcija okretanja leđa predsedavajućem, ćutanje, ali i prisustvo samo šefova poslaničkih grupa.

Miroslav Aleksić, jedan od nosioca liste “Srbija protiv nasilja” i predsednik Narodnog pokreta Srbije. prvi je najavio neku vrstu opstrukcije rada parlamenta i borbu opozicije kroz parlament.

“Svakako da ćemo činiti sve što može da da najbolje rezultate, da se ova izborna krađa, u kojoj su uhvaćeni, obelodani i da dođe do ponavljanja izbora, zatim čišćenja biračkog spiska i promene izbornih uslova”, rekao je Aleksić medijima, dok je neimenovani sagovornik agencije Beta, bio malo jasniji navodeći da će poslanici SPN biti u parlamentu 6.februara, ali da to neće biti klasično prisustvo sednici, već demonstracija neslaganja.

„Dogovorili smo se da ne učestvujemo u konsultacijama oko izbora i formiranja skupštinskih funkcionera i tela. Zahtevali smo da se sednica zakaže za posle 9. februara kada se očekuje rezolucija Evropskog parlamenta, ali naš zahtev nije prihvaćen“, rekao je sagovornik Bete, ne precizirajući da li to znači da SPN neće kandidovati svoje potpredsednike parlamenta i da li će se odreći mesta i predsednikovanja u skupštinskim odborima.

Tek, šta god da se desi u utorak na konstitutivnoj sednici, po svemu sudeći, neće biti ništa novo i tek viđeno, budući da je samo u prošloj godini opozicija demonstrirala različite vidove opstrukcije. Ali, čini se, osim u slučaju Aleksandra Martinovića, bez većih posledica po vladajuću većinu i same odluke vlasti.

Početkom febrauara prošle godine tokom rasprave o KiM, kojoj je prisistvovao i predsednik Srbije žučna rasprava tokom sednice u jednom trenutku pretvorila se u incident. Došlo je do guranja i tuče između opozicionih i poslanika vladajuće koalicije. Incidentu je prethodilo skandiranja poslanika opozicionih stranaka – izdaja, ne damo Kosovo, kojim su prekinuli Vučićevo obraćanje.

U incidentu su učestvovali poslanici Dveri, stranke Zavetnici, Narodne stranke i DSS-a, koji su nakon skandiranja krenuli ka predsedniku. Nakon toga su ustali poslanici SNS-a i došlo je do naguravanja. Ova opstrukcija rada parlamneta trajala je petnaestak minuta, da bi nakon toga u direktnom prenosu Vučić poentirao rečima – „razlika između njih i nas je to što je nama Kosovo svetinja, a njima Poslovnik“.

Naravno, uprkos burnoj reakciji opozicije, izveštaj o KiM je usvojen bez problema, uprkos tome što u njemu nije bilo reči o aktuelnom francusko-nemačkom planu.

Prepirke, vikanje, okretanje leđa predsedavajućem i uporno razmenjivanje optužbi obeležile su još jednu sednicu parlamenta Srbije koja je održana nakon dva masovna ubistva na teritoriji Beograda u samo dva dana. Poslanici opozicije tih dana u znak protesta, tokom trajanja sednice držali su i fotošopirane fotografije Ane Brnabić, Aleksandra Vučića i Siniše Malog, ispod kojih je pisalo – šta je smešno.

Sednica parlamenta nakon majskih zločina trajala je više od mesec dana i završena je tako što je navodno ispunjen samo jedan zahtev opozicije – formiranje Anketnog odbora koji je trebalo da utvrdi okolnosti u kojima su se zločini dogodili. Anketni odbor je ugašen, pre nego što je i počeo sa radom.

Sredinom juna prošle godine, po prvi put su mogle da se čuju i vide vuvuzele, pištaljke, ali i lupanje u poslaničke klupe. To je bio način opstrukcije rada parlamenta koji je opozicija preduzela kako bi iz sale “izbacila” tadašnjeg ministra državne uprave i lokalne samouprave Aleksandra Martinovića, zbog skandalozne izjave upućene opozicionom poslaniku Srđanu Milivojeviću.

„Ja hranim troje dece, pa šta vi hoćete da kažete da samo vi imate i volite decu? Hoćete da sada nabrajamo ko od vas niti je u braku niti ima decu, nego umesto dece hrani kuče, mače i zlatnu ribicu. Kako vas bre, nije sramota“, izjavio je tada Martinović.

Opozicija je po prvi put, bukom uspela da dođe do nekog rezultata. Martinović je morao da napusti sednicu, a potom i zgradu Narodne skupštine.

Tom oprobanom metodom pokušala je opozicija da opstruiše rad i u septembru, ali bez uspeha.

Predsednik skupštine Vladimir Orlić je odbijao tokom nekoliko dana da prekine sednicu i odlučio je da u salu uvede više desetina pripadnika obezbeđenja, ali i da paralelno sa zvucima vuvuzela i pištaljki čita tačke dnevnog reda, poziva poslanike da glasaju za novog ministra privrede i za rebalans budžeta.

Orlić je za direktan prenos imao i poruku da opozicija haosom želi da spreči da majke dobiju novac za svoju decu i penzioneri povišicu.

Da li će opozicija krenuti nekom od utabanih staza, ili će izabrati neku do sada neisprobanu metodu ostaje da se vidi već u utorak na početku konstitutivne sednice Skupštine Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari