Opozicija ozbiljno shvata namere ekstremne desnice: Da li Vučić razbija protest Srbija protiv nasilja? 1Foto: Vojin Radovanović / Danas

Organizatori protesta Srbija protiv nasilja ozbiljno su shvatili najavu desničara da im se pridruže u petak, 2. juna, na skupu, pod nazivom Stop nasilju nad Srbima na Kosovu i Metohiji.

Kako su Danasu rekli organizatori protesta Srbija protiv nasilja, „svi smo zaista ozbiljno shvatili ovo, danas i sutra ćemo u Skupštini imati sastanke, a sa konkretnim zaključcima ćemo izaći najkasnije sutra“.

Sinoć, 29. maja, nekoliko stotina desničara, uglavnom mladih muškaraca, blokiralo je autoput na Autokomandi zbog, kako su istakli, nasilja koje Srbi trpe na Kosovu.

Oni su klicali „Izdaja, izdaja!“, da bi, nakon što su pojedini, poput profesora Filozofskog fakulteta, Miloša Kovića, koji je u ime Pokreta za odbranu Kosmeta i beogradskih studenata pozvao okupljene da se raziđu, te na okupljanje večeras, u 20 časova, ispred Nemačke ambasade, krenuo verbalni konflikt.

Jedan deo demonstranata vikao je na Kovića i mladiće u njegovoj okolini – Ko vas je poslao? – sugerišući da njihove namere nisu čiste i da su naklonjene nekom uticaju, koji je skriven.

Deo javnosti i opozicije, u reakciji na sinoćni događaj, te najavu priključenja desničara koji organizuju skup Stop nasilju nad Srbima na KiM, protestu Srbija protiv nasilja, protumačio je kao da iza svega toga stoji namera predsednika Srbije Aleksandra Vučića da razbije najmasovnije građanske proteste u poslednjh dvadeset godina u Srbiji.

Pojedini su vrlo izričiti u tvrdnjama da Vučić preko desničarske opozicije u Skupštini želi da ispuni taj cilj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari