Opozicija traži hitnu sednicu Skupštine grada Niša zbog prodaje socijalnih stanova funkcionerima i njihovim rođacima 1Foto: Koalicija Niš moj grad

Opoziciona odbornička grupa “Niš moj grad” podnela je danas zahtev za sazivanje hitne sednice Skupštine grada kako bi se raspravljalo o tome ko se od gradskih i političkih funcionera i njihovih srodnika nalazi na preliminarnoj listi za dobijanje takozvanih “socijalnih stanova”, te ustanovila odgovornosti svih koji su to omogućili.

– Cilj sazivanja hitne sednice je da svako ko je učestvovao u ovoj priči ponese odgovornost za nezakonitost i kršenje Statuta grada, a da konkurs za dodelu ovih stanova bude poništen ukoliko se utvrdi da je omogućava da do njih dođu funkcioneri, koji na to nemaju pravo. Ovakve gramzivosti vlasti i njenog otuđenja od naroda nikada nije bilo- rekao je za naš list Branislav Jovanović, zamenik šefa odborničke grupe „Niš moj grad“ u Skupštini grada.

Jovanović je precizirao da gradski funkcioneri ne bi smeli učestvovati na konkursu za kupovinu ovih stanova, koji se prodaju po povoljnijoj ceni od tržišne, jer ih je Grad sufinansirao, a konkurs raspisala Gradska stambena agencija, koja ih prodaje ili daje u zakup pod simboličnim cenama.

Neki od gradskih funkcionera, među kojima ima i odbornika, predloženi su za dobijanje tih stanova nakon što su prethodno glasali ili odlučivali da oni budu izgrađeni.

Budžetska sredstva se, pritom, nenamenski troše jer poreskim obveznici plaćaju razliku između povlašćene i tržišne cene ovih stanova koji će otići funkcinerima, što svakako nisu u obavezi, rekao je on.

Zahtev je usledio nakon što je u Gradska stambena agencija nedavno objavila predlog rang liste za prodaju gradskih stanova pod povoljnijim uslovima od tržišnih na kojoj se nalazi Vedran Ivanović, zet gradonačelnice Dragane Sotirovski i pomoćnik direktora Apotekarske ustanove Niš.

Gradonačelnica Sotirovski je juče kazala da da je uputila zahtev Agenciji za sprečavanje korupcije da proveri da li se ona nalazi u sukobu interesa zbog toga što su njen zet i ćerka predloženi za dobijanje takvog stana, te da će se oni povući sa liste ukoliko Agencija utvrdi da sukob postoji.

On je kazala da se na ovoj, preliminarnoj tang listi nalaze i „ljudi na različitim pozicijama, uticajni ljudi, sudije“.

Prema njenim rečima, nije reč o socijalnim stanovima, već o stanovima koji su „građeni kao podrška stanovanju“, zbog čega se prodaju pod povoljnijim uslovima od tržišnih.
Sotirovski je, inače, prethodno govorila da su ovi stanovi, koji se nalaze u Ulici Majakovskog- “socijalni”, a sam konkurs za njihovu prodaju i davanje u zakup predviđa socijalne i zdravstvene kriterijume prilkom bodovanja.

Za ove gradske stanove mogu da konkurišu samo oni koji „nemaju stan ili kuću u svojini“, odnosno „nemaju stan odgovarajućeg standarda“.

Broj bodova koje dobijaju trebalo bi da zavisi od četiri kriterijuma- uslova u kojima sada stanuju, broja članova pirodičnog domaćinstva, njihovog zdravstvenog stanja, kao i njihove invalidnosti ili telesnog oštećenja.

Na aktuelnom konkursu GSA prodaje se 90 novih stanova različite kvadrature u Ulici Majakovskog 10A, 8B i 8A, po ceni od 830,50 evra po kvadratu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari