Opozicija u Novom Sadu: Hitno zaustaviti gradnju podzemnih garaža, betonirane objekte iznad zemlje porušiti 1foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ)

Novosadska opozicija traži da se hitno zaustavi daljnja izgradnja dve garaže, Banovina i u Ulici Modene, da se poruše objekti izgrađeni iznad zemlje i da nastavak radova otpočne tek nakon dobijanja saglasnosti Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada.

Spoljni delovi ovih garaža, kako ističu u saopštenju, ne smeju da narušavaju izgled strogog centra grada i zaštićene spomenike kulture – Crkvu imena Marijinog (poznata i kao Katedrala), Tanurdžićevu palatu, Banovinu i druge objekte koji su deo Kulturno istorijske celine starog jezgra
Novog Sada. Rok koji su dali da se to učini je 1. decembar.

„Ukoliko se to ne desi preduzećemo sve mere koje nam kao strankama, pokretima i građanima ovog grada stoje na raspolaganju. Više nadzemnih objekata iznad „podzemne“ garaže podignuti je u kompleksu Banovine, a do sada je jedan takav objekat podignut u Ulici Modene, u blizini Trga slobode i Zmaj Jovine ulice. Podsećamo da ovi objekti nemaju adekvatnu građevinsku dozvolu i da se grade nelegalno, pošto Zavod za zaštitu spomenika kulture nije dao saglasnost, a to je bio nužan uslov za dobijanje građevinske dozvole“, kažu dalje.

Osim toga, smatraju i da građani nisu mogli da znaju da će ovo biti ne samo podzemne garaže već garaže koje imaju građevinske objekte iznad zemlje, koji će trajno narušiti izgled centra grada.

Zbog nelegalne gradnje već su podneli krivične prijave protiv odgovornih lica pre 10 meseci, na koje do današnjeg dana nisu dobili odgovor iz tužilaštva.

Podsećaju da je od prve garaže napukla zgrada Banovine (Skupština Vojvodine), od druge Tanurdžićeva, koja i dalje puca.

„Nigde u svetu podzemne garaže koje su građene pored spomenika kulture nemaju nadzemne delove koji ugrožavaju vizure tih spomenika. Primer Budimpešte, Beča, Praga, Berlina“, zaključili su saopštenju koje potpisuju gradski odbori Stranke slobode i pravde, Pokreta za preokret, Pokreta slobodnih građana i Akcije progresivne Vojvodine.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari