Opozicija potpisala zajedničke uslove za fer izbore 1Foto: Savez za Srbiju

Predstavnici opozicionih saveza, stranaka i pokreta potpisali su danas Zajedničke uslove za sprovođenje slobodnih i poštenih izbora i tom prilikom istakli da su, bez obzira na međusobne razlike, jedinstveni u stavu da će se ujedinjeno i sinhronizovano boriti za fer izborne uslove.

Pored Saveza za Srbiju, Zajedničke uslove opozicije potpisali su i: Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara, Demokratska stranka Srbije, Dosta je bilo, Građanska platforma, Ne davimo Beograd, Nova stranka, Pokret centra  i Socijaldemokratska stranka.

Predsedavajući Saveza za Srbiju i gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović naglasio je da su zahtevi opozicije preduslov za održavanje poštenih izbora i dodao:

„Nužno je da ljudi od integriteta budu na ključnim mestima u državi u okviru RIK, REM, Programskog saveta RTS, koji će obezbediti kontrolni mehanizam, da svaki sledeći izbori budu fer i pošteni. To bi onda značilo da Srbija ima šansu da postane pristojno društvo.“

U dokumentu se ističe da su sloboda medija i redovno učešće opozicije u informativnim programima javnih servisa jedan od ključnih preduslova za fer izbore. Takođe, zahtevi opozicije odnose se i na uvođenje krivičnih sankcija „za lica koja radi predizbornih aktivnosti zloupotrebe javna sredstva“, kao i za one koji „na radnom metu, naročito u javnoj upravi, na bilo koji način agituju na zaposlene u pogledu izbornog glasanja“.

Opozicija u svojim zahtevima predviđa i sprečavanje zloupotrebe biračkog spiska, i to kroz „krivičnu odgovornost ministra zaduženog za birački spisak i svakog drugog lica, ukoliko se zloupotrebom birački spisak nađe kod neovlašćenog lica (u okolini biračkih mesta, posedovanje i provera adresa prebivališta birača). Takože se traži i dosledna primena zabrane fiktivne promene prebivališta i izrade falsifikovanih dokumenata u cilju zloupotrebe biračkog prava.

Dokument Zajednički uslovi opozicije za sprovođenje slobodnih i poštenih izbora u celosti možete pročitati ovde u PDF formatu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari