Opozicionu scenu i Tviter uzburkao povratak Saše Paunovića u DS 1Saša Paunović Foto: Medija centar

„Demokratska stranka otvorena je za sve pojedince i organizacije koje dele naše vrednosti, a koji nisu i prema našoj proceni neće sarađivati sa Vučićem. Naši saborci su svi oni sa kojima delimo zajednički cilj, a to je promena katastrofalnog režima koji je razorio naše društvo“, kaže za Danas Dragana Rakić, zamenica predsednika DS, objašnjavajući razloge zbog kojih se Predsedništvo te stranke odlučilo za integraciju Grupe građana Saše Paunovića u DS.

Podsetimo, Paunović je napustio Demokratsku stranku u martu prošle godine, nakon odluke da učestvuje na lokalnim izborima u Paraćinu koje je Demokratska stranka bojkotovala.

„Doneo sam odluku da istupim iz članstva Demokratske stranke i na taj način odstupim i sa svih dužnosti koje imam u stranci“, naveo je tada u pisanoj izjavi Paunović, tada zamenik predsednika DS. Izbore u Paraćinu je izgubio, a nakon godine dana njegova grupa građana se vraća u Demokratsku stranku odakle je izašla.

Odluku o integraciji, koje je donelo Predsedništvo DS na prvoj narednoj sednici treba da verifikuje Glavni odbor stranke.

Iz DS poručuju i da je rad na osnaživanju njihove stranke, ali i celokupne opozicije i građana za njih prioritetan posao.

Na pitanje kako je DS prešla preko odluke Puanovića da odustane od dogovorenog bojkota i izađe na izbore, Rakićeva kaže da je on bio odličan predsednik opštine, iskusan političar i iskren demokrata.

„Ostao je u manjini kada smo donosili odluku o bojkotu izbora u lokalnim samoupravama u kojima smo bili na poziciji vlasti, ali za razliku od bivših, isključenih stranačkih funkcionera koje je predvodio (Branislav) Lečić nije učestvovao u pokušaju da se kriminalnim radnjama stranka stavi u funkciju režima i svojih ličnih interesa“, objašnjava zamenica predsednika DS i dodaje da njena stranka neće sarađivati sa istrošenim kadrovima i saradnicima SNS-a.

Ona napominje da razume rezon nekih nesumnjivo opozicionih stranaka da u svoje redove primaju bivše naprednjake, ali da njena stranka to neće raditi. „Nastavićemo da okupljamo časne ljude koji su sposobni da donose ispravne odluke koje su u javnom interesu“, ističe Rakić.

Saša Paunović juče nije želeo da komentariše povratak u redove demokrata. Rekao nam je da je na poslu i da na poslu ne može da daje izjave i govori o politici i još manje da komentariše prozivke na društvenim mrežama.

A komentari na društvenim mrežama kreću se od tvrdnji da predsednika DS Zorana Lutovca treba odmoriti, do toga da su se demokrate podelile pred izbore da bi se sastavile posle izbora.

Marina Komad, savetnica za medije Borisa Tadića, ocenjuje na Tviteru da je rezultat bojkota lokalnih izbora u Paraćinu taj da je skoro ceo odbor DS prešao u Đilasovu stranku, a da se Paunović vraća u DS.

Ona napominje i da su drugi optuživani zbog izlaska na lokalne izbore, a DS je u „bojkot eliti“.

„Tako ne izgleda rušenje režima, već finale decenijskog procesa rušenja DS-a i opozicije. Hoće li DS nakon povratka Paunovića da nastavi to takozvano „ukrupnjavanje“ i povratkom svih drugih koji su isključeni zbog „zbog kršenja statuta“ i da li će priznati da je bojkot lokalnih izbora ipak bio greška? Ili će ostati na tome da je sve bilo fingirano. I prosto show must go on“, ističe Komad i postavlja pitanje šta će rukovodstvo DS-a nakon povratka Paunovića reći svojim odborima koji su razoreni, jer su poštovali odluku stranke o bojkotu lokalnih izbora i onima koji su proglašavani izdajnicima zbog izlaska na lokalne izbore,ali i onima koji su isključeni iz DS pod tim izgovorom.

Na društvenim mrežama oglasila se i nekada visoka funkcionerka DS Nataša Vučković, koja je navela da se „danas nameće utisak da je razaranje DS pažljivo planiran i sproveden proces. Slažem se – decenijski. A posledice se vide na opoziciji, ali i u društvu“, napomenula je Vučković.

Na pitanje kako komentariše povratak Paunovića u DS, nakon jednogodišnjeg soliranja Boban Stojanović, politički analitičar, kaže da bi mogao samo da stavi „bez komentara“ jer bi to suštinski opisalo sve.

„Ne znam šta je poenta i šta se dešava, jer su preko potrebni odgovornost i doslednost u politici, pa tako i odgovornost Saše Paunovića i doslednost DS-a. Ne znam šta se dešava sa bojkot opozicijom jer od pozicije koju su imali od 22. juna 2020. kao jedina relevantna i legitimna opozicija, sve posle je pogrešno urađeno. Od ukidanja SZS, dezintegtacije tog dela opozicije, do toga da evo još nisu počeli pregovori sa vlašću i da ne postoji zajednička platforma i zajednički nastup. Povratak Paunovića je samo nastavak leta opozicionog aviona u kome očigledno nema pilota. I taj avion ako nastavi da leti bez pilota, verovatno će katastrofalno da se ‘polupa’ na izborima 2022. godine“, smatra Stojanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari