Orlić: Irak i Srbija na strani međunarodnog prava 1Parlament.rs

Predsednik Narodne skupštine Vladimir Orlić sastao se danas sa otpravnicom poslova Ambasade Republike Irak Majdah Abudalah Jasen Al Adham, koja mu je tokom sastanka uručila čestitku predsednika parlamenta Iraka Muhameda Al-Halbusija povodom Dana državnosti Srbije.

Sagovornici su izrazili zadovoljstvo zbog prijateljskih i partnerskih bilateralnih odnosa dve zemlje, koji ove godine obeležavaju 65 godina od uspostavljanja, objavljeno je na sajtu Narodne skupštine.

S tim u vezi, iskazali su opredeljenost za njihovo unapređenje, kako kroz još intenzivniji politički dijalog i jačanje međuparlamentarne saradnje, tako i kroz saradnju u svim oblastima od obostranog interesa za Republiku Irak i Republiku Srbiju, prvenstveno u sferama ekonomije i privrede.

Otpravnica poslova potvrdila je podršku Republike Irak kada je reč o poštovanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Republike Srbije, odnosno nepriznavanju tzv. „Kosova“, na čemu je dr Orlić zahvalio, ističući da Srbija nastavlja da dosledno poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Republike Irak, čime dve zemlje potvrđuju privrženost osnovnim principima međunarodnog prava.

Dodao je da, kao rezultat državne politike koju predvodi predsednik Republike Aleksandar Vučić, a koja se sprovodi na svim nivoima, isti stav po pitanju KiM danas deli većina država članica UN.

Poručio je da Beograd ostaje posvećen nastavku dijaloga sa Prištinom, zahtevajući neodložno formiranje ZSO i očuvanje bezbednosti za srpski narod na KiM. „Čuvajući naše državne pozicije, čuvamo i mir i stabilnost i nastavljamo dalji razvoj naše zemlje“, zaključio je predsednik NS RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari