Orlić sa predsednicom Slovenije o bilateralnim odnosima, Kosovu i položaju Srba 1foto (BETAPHOTO/STA/Daniel Novaković)

Predsednik skupštine Srbije Vladimir Orlić i predsednica Slovenije Nataša Pirc Musar danas su u Ljubljani izrazili uverenje da će intenzivan politički dijalog i dinamika bilateralnih poseta biti nastavljeni, saopštio je srpski parlament.

Orlić je predsednici Pirc Musar rekao da Srbija, „kao i uvek do sada, ostaje iskreno posvećena očuvanju mira i stabilnosti, kao i jačanju saradnje sa svima“, navodi se.

O situaciji na Kosovu, Orlić je kazao da bezbednost srpskog naroda, poštovanje potpisanih sporazuma i „neodložno formiranje Zajednice srpskih opština, na koje se čeka već deset godina“, za Beograd ostaju „ključna pitanja za koja punu podršku očekuje i od Slovenije“, piše u saopštenju.

„Aspiracije Prištine za članstvo u EU i Savetu Evrope nisu ništa drugo do traženje nagrade za nepoštovanje sporazuma, ugrožavanje mira i kršenje ljudskih prava koje je u savremenoj Evropi nezamislivo. Vidimo da čak i neke od zemalja koje su priznale takozvano ‘Kosovo’ smatraju takvo ponašanje neprihvatljivim. Važno je da svi naši partneri u EU jasno poruče da antievropsko ponašanje ne zaslužuje nikakve nagrade, naprotiv“, naveo je Orlić.

Orlić je ukazao i na položaj i status Srba u Sloveniji i izrazio očekivanje da će nadležni to pitanje držati visoko na agendi, navodi se.

Predsednica Pirs Musar je iskazala interes za posetu Srbiji i upoznala Orlića sa svojim predstojećim aktivnostima, dodaje se.

Orlić se danas odvojeno sastao i sa predsednicom parlamenta Slovenije Urškom Klakočar Zupančič i sa gradonačelnikom Ljubljane Zoranom Jankovićem.

Sa Klakočar Zupančič, Orlić se saglasio da su odnosi dve države na uzlaznoj putanji, a oboje su iskazali spremnost za dalje jačanje parlamentarnih odnosa, kako kroz lično zalaganje, tako i kroz izuzetno bogate međuparlamentarne aktivnosti i intenzivnu razmenu poseta.

Na sastanku sa Jankovićem, Orlić je ukazao na ubrzani razvoj Beograda i na projekte koji se u njemu realizuju, ocenivši da je Ljubljana „odličan primer napretka koji treba da slede i drugi“.

Janković je pozdravio „sve uspehe koje je Srbija postigla“ vođena predsednikom Aleksandrom Vučićem, prvenstveno u oblastima infrastrukture i ekonomije, navodi se.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari