Osmani o nabavci raketa "Džavelin": Kosovo ulazi u odlučujuću fazu po pitanju kapaciteta nacionalne odbrane 1foto EPA-EFE/OLIVIER MATTHYS

Kosovska predsednica Vjosa Osmani ocenila je da, nakon odluke SAD da prihvati zahtev Kosova o nabavci protivtenkovskih raketa „Džavelin“, Kosovo ulazi u novu i odlučujuću fazu po pitanju kapaciteta nacionalne odbrane razvijajući, kako kaže, Kosovske bezbednosne snage prema standardima NATO i dalje produbljujući odnose sa strateškim partnerom Sjedinjenim Državama.

Kako prenosi Kosovo online, Osmani je na društvenoj mreži „X“ objavila svoju izjavu uz napomenu da se još čeka odobrenje američkog Kongresa i ukazujući da je ta odluka Stejt departmenta prekretnica za kosovsku nacionalnu bezbednost i svedočanstvo trajnog partnerstva sa Sjedinjenim Državama.

„Kao predsednik Republike i vrhovni komandant KBS-a, želim da pohvalim sve napore i energiju koju su naše odbrambene institucije uložile tokom godina kako bi osigurale da ispunimo kriterijume podobnosti Programa inostrane vojne prodaje američkog Stejt departmenta“, navela je Osmani dodajući da posebno želi da izrazi zahvalnost državnom sekretaru Blinkenu, sa kojim su razgovarali o KBS-u još 2022.

Navela je da je Kongres Sjedinjenih Država sada dobilo i zvanično obaveštenje o nameri Kosova da kupi sisteme naoružanja u okviru tranzicije Kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku.

Ukazuje da je američka vlada napomenula da će ta predložena prodaja podržati ciljeve spoljne politike i nacionalnu bezbednost Sjedinjenih Država poboljšanjem bezbednosti evropskog partnera koji je važna sila za političku i ekonomsku stabilnost u Evropi.

„Predložena prodaja će poboljšati dugoročni odbrambeni kapacitet Kosova da brani svoj suverenitet i teritorijalni integritet i da ispuni svoje nacionalne odbrambene zahteve“, podseća Osmani na izjavu Stejt departmenta.

Kosovska predsednica navodi da ima puno poverenje da će Kongres podržati tu prodaju, kako tvrdi, najproameričkoj naciji na svetu, kao čin koji će unaprediti bezbednost na Kosovu, u regionu, kao i na evropskom kontinentu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari