Vjosa osmanifoto EPA-EFE/Olivier Matthys

Predsednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je danas da je dalje od Srbije za članstvo u NATO samo Rusija, i da Srbija ne može biti članica NATO sve dok krši glavne vrednosti Severnoatlantske alijanse.

Povodom izjave američkog ambasadora u Srbiji Kristofera Hila, da je Srbija bliža članstvu u NATO od Kosova, Osmani je rekla da svako ko Srbiju smatra bliskom NATO vređa ne samo svaku demokratsku državu, već i sve žrtve Miloševićeve Srbije.

„Postoji samo jedna država koja je dalje od NATO nego Srbija, a to je Putinova Rusija. Država kao što je Srbija, koja je konstantno kršila glavne vrednosti za koje se zalaže NATO, odnosno zaštitu od autoritarnih sila, zaštitu od država koje krše osnovna pravila međunarodnog prava, kao što je Srbija, daleko je od NATO, ali ne može da sanja da bude deo NATO“, kazala je Osmani nakon učešća na konferenciji o pravima žena.

Prema njenim rečima, sama Srbija, koja ima anti-NATO vrednosti, nikada nije ni izrazila spremnost da uđe u NATO.

„To je jedina država na Zapadnom Balkanu koja je više puta saopštavala da neće u NATO i da je protiv NATO. Treće, Srbija je država koja je pre nekoliko meseci izvršila akt agresije na Republiku Kosovo, stalno pokušava da uništi Bosnu i Hercegovinu iznutra, a to su radili i u Crnoj Gori“, rekla je ona.

Američki ambasador u Beogradu Kristofer Hil rekao je juče da je Srbija bliža NATO nego Kosovo, povodom čega je Osmani kazala da „Srbija i dalje spava na masovnim grobnicama i da se još nije suočila sa genocidnom prošlošću“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari