Osmani: Za dva-tri dana će biti razjašnjeno pitanje odlaganja izbora na severu Kosova 1foto EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Predsednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je danas da će u roku od dva-tri dana biti razjašnjeno pitanje odlaganja ili neodlaganja izbora na severu Kosova, javlja Radio Slobodna Evropa.

Osmani je novinarima rekla da institucije prvo treba da dobiju procenu bezbednosnih institucija oko situacije na severu, a potom da se konsultuju sa strankama o tome da li treba odložiti izbore ili ne.

Postoje pravila i kriterijumi koje je postavila Venecijanska komisija o pitanjima odlaganja izbora. U slučajevima kada zakon izričito ne predviđa pravo na odlaganje izbora, kao što je slučaj na Kosovu, onda se mora izvršiti procena bezbednosnih institucija, objasnila je ona.

Tom procenom treba da se pozabavi Centralna izborna komisija (CIK), a u CIK treba da postoji saglasnost da se tako nešto predloži, navela je Osmani i dodala da potom taj predlog stiže u Predsedništvo.

Venecijanska komisija, ponavlja ona, definitivno traži od Predsedništva da konsultuje političke partije.

Prema rečima Osmani, mora da postoji politički konsenzus za odlaganje ili neodlaganje izbora, jer se takve odluke ne donose same od sebe.

Ako dođe do takvog zahteva, posle slanja bezbednosne procene CIK, ja ću kao predsednica dati svoju procenu i podeliti je sa političkim partijama, ali konsenzus svakako mora postojati. To je procedura, verujem da će u naredna dva-tri dana sve biti razjašnjeno, rekla je kosovska predsednica.

Osmani je najavila da će u četvrtak održati sastanak sa pojedinim bezbednosnim institucijama, te dodala da je svakodnevno obaveštavaju o situaciji.

Centralna izborna komisija priprema izbore u opštinama na severu Kosova, u Severnoj Mitrovici, Leposaviću, Zubinom Potoku i Zvečanu, pošto su gradonačelnici Srpske liste podneli ostavku zbog protivljenja odluci Vlade Kosova oko preregistracije vozila sa srpskih oznaka na kosovske.

Održavanja izbora na severu Kosova se dovodi u pitanje nakon incidenata na severu 6. i 7. decembra, kada je policija Kosova bila u pratnji izbornih zvaničnika Centralne izborne komisije, koji su pokušali da uđu u svoje prostorije radi organizovanja vanrednih izbora za gradonačelnike u četiri opštine na severu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari