Otkriveni nasilnici sa mitinga podrške Vučiću (FOTO) 1Napada na Lidiju Valtner i Marka Radosavljevića; Foto: E-Stock.us / Darja Babić

Nasilje nad novinarkom Danasa Lidijom Valtner, Markom Radosavljevićem, učesnikom „Protesta protiv diktature“ i foto-reporterom Milutinom Markovićem, u danu inauguracije Aleksandra Vučića 31. maja ispred Skupštine Srbije jasno se vidi na fotografijama do kojih je Danas došao.

Na fotografijama se vidi kako obezbeđenje mitinga Srpske napredne stranke davi i fizički nasrće na građane i novinare u prisustvo policije u civilu, koja uopšte ne reaguje.

Otkriveni nasilnici sa mitinga podrške Vučiću (FOTO) 2

Foto: E-Stock.us / Aleksandar Bačlija

Naša novinarka Lidija Valtner dala je izjavu Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu dva dana nakon što je brutalno napadnuta od strane SNS obezbeđenja samo zato što je htela da snimi nasilje nad građanima koji su hteli da drže transparent sa natpisom protiv vlasti, ili su zazviždali u pištaljku. Tužilaštvo je tada saopštilo da je pokrenulo postupak po službenoj dužnosti. Takođe, redakcija Danasa je podnela krivične prijave protiv N. N. lica i organizatora mitinga SNS zbog napada na našu novinarku.

Učesnik „Protiv diktature“ Marko Radosavljević, s druge strane, ceo slučaj je prijavio policiji i podneo krivičnu prijavu protiv N. N. lica. Danas je na slikama identifikovao Milutina Markovića, inače foto-reportera koji radi za Tanjug.

Otkriveni nasilnici sa mitinga podrške Vučiću (FOTO) 3

Foto: E-Stock.us /  Darja Balšić; Pripadnici obezbeđenja SNS vuku Lidiju Valtner i Marka Radosavljevića

Međutim, direktorka Tanjuga, Branka Đukić, već je u dva navrata na pozive našeg lista o tome zbog čega se Tanjug nije oglasio povodom napada na ovog foto-reportera, odgovorila da ta agencija na dan inauguracije Vučića nije imala svoje foto-reportere angažovane na ulici, na platou ispred Skupštine Srbije, gde se odvijao miting podrške SNS.

Milutin Marković, koji je, takođe, brutalno napadnut, davljen i guran i izvučen od platoa Skupštine Srbije do Pionirskog parka, što se jasno može videti na fotografijama koje objavljujemo, juče nije odgovarao na pozive Danasa i pitanje da li je reagovao na napade SNS obezbeđenja tokom mitinga, i da li je to prijavio policiji ili svojoj redakciji. Iako direktorka Tanjuga tvrdi da ta agencija nije imala foto-reportere na ulicama tokom inauguracije Vučića, Danasu je nekoliko kolega potvrdilo da Milutin Marković radi za Tanjug, a kada pretražujete njegovo ime na internetu, izlazi ogroman broj linkova upravo Tanjuga, na čijim fotografijama je potpisan foto-reporter Tanjuga: Milutin Marković. Na Fejsbuk profilu Milutina Markovića piše da je zaposlen u agenciji Tanjug.

Otkriveni nasilnici sa mitinga podrške Vučiću (FOTO) 4

Foto: E-Stock.us / Aleksandar Bačlija; Pripadnici obezbeđenja SNS drže za vrat Marka Radosavljevića i Milutina Markovića

Podsetimo, na dan inauguracije Aleksandra Vučića 31. maja zabeleženo je nekoliko napada na novinare i aktiviste pokreta „Sedam zahteva“ i „Protiv diktature“. Naša novinarka Lidija Valtner je uzimajući izjavu od jednog starijeg gospodina, kojeg su prethodno policajci udaljili sa skupa Srpske napredne stranke kod Skupštine jer je nosio transparent protiv vlasti, bila prisutna kada su pripadnici obezbeđenja skupa naprednjaka fizički nasrnuli na demonstranta „Protiv diktature“.

Kada je pokušala telefonom da snimi taj nasrtaj, jedan iz obezbeđenja skupa, koji joj je prethodno već pretio da će joj baciti telefon da ne bi snimala, prišao joj je i hteo da otme telefon. Ona je to pokušala da spreči kada joj je prišao jedan od aktivista SNS i podigao sa zemlje, vukući i gurajući sve do Pionirskog parka, držeći je ispod vrata. Tamo ju je spustio na zemlju, a isti slučaj dogodio se i Marku Radosavljeviću, učesniku „Protesta protiv diktature“, koji je, prema Lidijinom svedočenju, sve vreme vikao: „Davite me, davite me, nisam ništa skrivio!“ Slučaj davljenja se jasno može uočiti na fotografijama koje objavljujemo.

„Nekoliko sekundi sam se sa njim rvala i onda je drugi muškarac koji je savladavao demonstranta prišao i razdvojio nas, uhvatio me i gurao sa tog mesta. Drugi čovek je vukao demonstranta, i odvukli su nas do Pionirskog parka. Iza nas je bio policajac u civilu koji je sve to video“, prepričala je Lidija Valtner taj slučaj.

Radosavljević, koji je u redakciju Danasa došao juče posle nekoliko sati čekanja u policijskoj stanici Stari grad da bi uzeo potvrdu da je podneo krivičnu prijavu, za naš list kaže da želi da piše tužbu protiv lica koje ga je napalo i verovatno protiv organizatora skupa.

– Pošto sam video fotografije na kojima se jasno vidi ko me je nasilnički vukao na skupu povodom polaganja zakletve novog predsednika, nadam se da će posle podnošenja tužbe odgovorni doći pred lice pravde i biti adekvatno kažnjeni. Takođe, želim da se još jednom vidi na koji način vladajući režim pokušava da sprovodi cenzuru u medijima i kako se obračunava sa nenasilnim neistomišljenicima – navodi Radosavljević.

Otkriveni nasilnici sa mitinga podrške Vučiću (FOTO) 5

Foto: E-Stock.us / Aleksandar Bačlija; Iznet sa platoa ispred Skupštine: Marko Radosavljević

On za naš list opisuje kako je napadnut i kaže da su mu posle jednog zvižduka u pištaljku prišli krupni momci u crnim majicama i tražili da skloni pištaljku i da ličnu kartu. On je uz pitanje šta je nezakonito uradio, izvadio ličnu kartu, ali je pre nego što ju je pokazao tražio da mu se oni legitimišu, što se nije dogodilo i odmah su ga napali. Jedan od njih ga je vukao držeći ga čvrsto oko vrata od stepeništa Skupštine do Pionirskog parka kroz masu ljudi.

Redakcija Danasa i naša novinarka Lidija Valtner očekuju od nadležnih organa da nakon objavljivanja ovih fotografija reaguju, pronađu i kazne počinioce.

Udruženje novinara Srbije (UNS) tražilo je danas od nadležnih da hitno identifikuju osobe koje su na dan predsedničke inauguracije napale novinarku Danasa i fotoreportera Tanjuga. Ministarka Zorana Mihajlović tvrdi da nije videla fotografije događaja, ali da institucije moraju da rade svoj posao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari