Pajtić: Vučić umislio da je Luj XIV 1Foto: N1

Bojan Pajtić, profesor Pravng fakulteta u Novom Sadu kaže za Danas da je tužno u šta se Srbija pretvorila zbog predsednika države koji unižava i obesmišljava svaku instituciju. Poslednja u nizu je, kaže, Republička izborna komisija, koja je prepustila Vučiću da on saopšti preliminarne rezultate referenduma, iako je to njen posao.

“ Vođen maksimom Luja XIV – „država, to sam ja“ Vučić unižava sve institucije. Još je tužnije kada predstavnici institucija, ispred uključenih televizora, čekaju da im „Luj“ objasni kako se imaju ponašati i šta im je činiti”, kaže Pajtić .

Prema njegovim rečima slika Vučića koji iz stranačkih prostorija (kao da je Ustav partijski akt i kao da je Srbija jednopartijska država) umesto RIK-a objavljuje rezultate referenduma je paradigmatska. Takva je , kaže uostalom i slika skrušenih predstavnika RIK-a koji u toku noći te rezultate potvrđuju.

“To je simulacija države”, kaže Pajtić.

Inače, da podsetimo RIK se u nedelju sa prvim preliminarnim rezultatima i to sa tek 30,63 odsto obrađenih biračkih mesta, oglasio prvi put sat pred ponoć, odnosno sat vremena nakon što je predsednik Srbije saopštio rezultate sa 97 odsto obrađenih biračkih mesta.

Predsednik RIK-a, Vladimir Dimitrijević negirao je da je ova državna institucija prepustila Vučiću da saopšti rezulatte referenduma i da je konferencija za medije zato kasnila. On je rekao da ne treba politizovati stvari i deliti kvalifikacije na ovakav način zbog nerazumevanja materije, ali da je RIK zanično telo koje daje zvanične podatke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari