Poslanici Skupštine Srbije u narednih desetak dana osnovaće parlamentarnu grupu za saradnju s Hrvatskim saborom, što će biti jedan od koraka ka poboljšanju odnosa Beograda i Zagreba – najavljuje za Danas poslanik Demokratskog saveza Hrvata Vojvodine u srpskom parlamentu Petar Kuntić.

On ističe da „bolji dani dolaze“ za obe zemlje i oba naroda i navodi da u proces unapređenja odnosa Srbije i Hrvatske, osim predsednika i vlada, treba da se uključe i zakonodavne institucije, odnosno narodni poslanici. Kuntić nije mogao da nam kaže koji će poslanici ući u parlamentarnu grupu za saradnju sa Saborom.

Kako saznajemo, inicijativa o osnivanju ovog tela pri Narodnoj skupštini pokrenuta je tokom nedavne posete Zagrebu predsednika parlamentarnog Odbora za spoljne poslove Dragoljuba Mićunovića i potonjeg dolaska u Beograd hrvatskog premijera Iva Sanadera.

Slobodan Uzelac, potpredsednik Vlade Hrvatske, kaže za Danas da će osnivanje ove parlamentarne pomoći u poboljšanju odnosa dve zemlje, „odnosno doprineti učestalijim kontaktima, jer je veoma važno da u odnosima Srbije i Hrvatske učestvuje što više ljudi s obe strane“.

– Mislim da je zakonodavna oblast trenutno nedovoljno iskorišćena. Zbog obostrane koristi, potrebno je da poslanici istih interesnih kriterijuma, bez obzira na političku pripadnost, zajedno rade na unapređenju odnosa Hrvatske i Srbije – ukazuje Uzelac, inače član Samostalne demokratske srpske stranke.

Miodrag Radojević iz Instituta za političke studije ističe za Danas da bi formiranje parlamentarne grupe za saradnju s Hrvatskom bilo u interesu obe države. Prema njegovim rečima, i dalje postoje razmimoilaženja zbog krupnih problema, kao što je zatvorenost hrvatskog tržišta za srpske kompanije, priznavanje nezavisnosti Kosova i Metohije, ali i tužba i kontratužba zbog genocida.

– Ipak, smatram da Hrvatska želi da poboljša odnose sa Srbijom, pogotovo u ovom trenutku dok imaju krizu sa Slovenijom. S druge strane, Beograd teži dobrim odnosima sa zagrebom zbog evropskih integracija – objašnjava Radojević.

U hrvatskim tabloidima pojavila se vest da su poslanici Sabora nedavno osnovali „Klub prijatelja Srba“. Međutim, kako je Danasu rečeno iz Kancelarije za odnose s javnošću Hrvatskog sabora, takav „klub“ ne postoji. Poslanička grupa pod nazivom Skupina prijateljstva sa Srbijom formirana je još pre tri mandata, a trenutno je na njenom čelu Neven Mimica iz Socijaldemokratske partije.

Šutanovac u Sarajevu

Sarajevo – Srpski ministar odbrane Dragan Šutanovac rekao je juče u Sarajevu da dobri odnosi ministarstava odbrane Srbije i BiH treba da budu stub dobrih odnosa dve zemlje. Šutanovac je na konferenciji za novinare istakao da je s ministrom odbrane BiH Selmom Cikotićem razgovarao o mogućnosti saradnje u oblasti vojne industrije, školovanja, učešća u mirovnim misijama, a da je građanima Federacije BiH ponuđeno da koriste usluge VMA u Beogradu po istim uslovima kao građanima Republike Srpske. Cikotić je rekao da je srpska strana izrazila interesovanje za kupovinu određenog broja aviona, tenkova, borbenih vozila i artiljerije. Beta

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari