Pastor: Nemci na Vojvodinu gledaju sa visokom pažnjom 1Foto: skupstinavojvodine.gov.rs

Predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor ocenio je da današnja poseta predsednice parlamenta Baden-Virtemberga Muhterem Aras predstavlja snažnu potvrdu da nemački prijatelji na Vojvodinu gledaju sa visokim stepenom pažnje i posvećenosti.

Poseta je velika čast za Skupštinu APV i pokazatelj da se saradnja Vojvodine i jedne od najrazvijenijih nemačkih pokrajina dinamično razvija i da postoji obostrana želja da se odnosi produbljuju i popunjavaju konkretnim sadržajima, ocenio je Pastor, navodi se u saopštenju Skupštine AP Vojvodina.

Na sastanku sa Aras još jednom je potvrđena snažna podrška koju Nemačka, kao i pokrajina Baden-Virtemberg, pružaju Srbiji na putu evropskih integracija, ocenio je Pastor.

On je sa Aras razgovarao o saradnji u okviru Dunavske strategije, položaju nemačke nacionalne zajednice u Srbiji, kao i o pređenom putu u vezi sa odavaenjem počasti nevino stradalim žrtvama tokom Drugog svetskog rata.

Aras je naglasila da dva regiona intezivno sarađuju i da raznolikosti, koje ih karakterišu, ne doživljavaju se kao problem, već se u njoj vidi prednost i šansa.

Ona je naglasila da, iako je Baden-Virtemberg veoma razvijen nemački i evropski region, postoje stvari u kojima su Srbija i Vojvodina dostigle veće standarde, poput zastupljenosti žena u parlamentu.

Evropska unija je, pre svega, projekat mira i zajedničkih vrednosti, pored činjenice što je to jedna ekonomski snažna zajednica. Veliki izazovi današnjeg vremena, poput izbegličke krize i klimatskih promena, mogu se rešavati samo zajednički i zato nam je potrebna snažna i jaka Evropa. U toj Evropskoj uniji svoje čvrsto mesto treba da ima i Srbija, naglasila je ona.

U saopštenju se navodi da će Pastor i Aras učestvovati na konferenciji koju organizuje Ženska parlamentarna mreža Skupštine APV , a planirana je i poseta štampariji „Futura“ iz Petrovaradina i preduzeću „AMC“ iz Rume. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari