Patria: Vučić predlaže Dodiku pokretanje dijaloga sa Bošnjacima i distanciranje od HDZ-a 1Foto: Instagram/buducnostsrbijeav (arhiva)

Član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik sastaće će se večeras u Beogradu sa predsednikom Srbije Aleksandarom Vučićem.

Sam sastanak dolazi nakon brojnih najava o novim (evropskim) i proširenim sankcijama (SAD ) za Milorada Dodika, a moguće i sankcijama za njegove saradnike, te nakon što su vlasti RS-a, postaknute Dodikom krenule u nezakonit proces formiranja paralelnih institucija u BiH. Odnosno entitetskih parainstitucija koje bi preotimale nadležnosti države Bosne i Hercegovine.

Kako saznajemo iz diplomatskih izvora predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, načelno izražava razumevanje za Dodikove političke pokušaje s ciljem vraćanja na takozvani izvorni Dejton, ali samo ukoliko se oko toga u Bosni i Hercegovini slože sva tri naroda, navodi portal novinske agencije Patria.

Međutim, ono što je zanimljivije od toga jeste savet koji od Vučića dolazi u formi preporuke. Naime, Vučić kako saznaje Patria, Dodiku sugeriše privremenu promenu taktike u cilju jačanja pozicije Republike Srpske.

U kontekstu otvaranja dijaloga između Srba i Bošnjaka, Vučić Dodiku predlaže pokretanje istorijskog dijaloga o pomirenju između Srba i Bošnjaka, putem usvajanja zajedničkih deklaracija o genocidu u Jasenovcu i Srebrenici, te da u tome cilju Dodik i vlasti RS-a privremeno odustanu od otvorene podrške izmenama Izbornog zakona po predlozima HDZ-a BiH, koje se ne mogu izvršiti bez kompleksne izmene Ustava BiH i bez raspakivanja Dejtonskog sporazuma.

Takva sugestija Vučića i ne čudi jer je još od Dodikovog poziva Izetbegoviću da se sastanu i „razgovaraju“, jasno je da je strateški interes Beograda i Banjaluke izvući problem neustavnog delovanja sa terena institucija na teren „dogovora“ naroda. S druge strane ni Izetbegoviću takav format rješavanja krize očito nije mrzak, o čemu svjedoči i njegov odlazak u Banja Luku, piše Patria.

Kako navode, pokretanje istorijskog dijaloga, prema informacijama iz diplomatskih izvora, ima i praktičan politički cilj. Rešiti pomoću usvajanja ponemutih deklaracija pitanje takozvanog Inzkovog zakona i pitanje priznanja novog Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, a poslednje je nužan preduslov za bilo kakvu međunarodnu, a posebno zapadnjačku prihvatljivost Republike Srpske čije je očuvanje vitalni interes Republike Srbije.

Dodik je prihvatio Vučićev poziv na razgovor o tim temama, i kako Patria navodi da je izrazio razumevanje za takvu vrstu predloga, ali još uvek nije poznato da li s tim u vezi daje garancije za njihovu realizaciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari