Pavle Dimitrijević: Rok za prigovore na izveštaj RIK-a o izborima ističe u ponedeljak uveče 1Foto: Print screen N1

Rok od 72 sata za prigovore na ukupan izveštaj Republičke izborne komisije (RIK) o rezultatima izbora za narodne poslanike ističe u ponedeljak uveče, a onda postoji i mogućnost da se podnese žalba Upravnom sudu, izjavio je agenciji Beta direktor pravnih poslova Crte Pavle Dimitrijević.

„Postoji mogućnost da u roku od 72 sata neko od ovlašćenih lica uloži prigovor na izveštaj. Onda RIK ima najviše 72 sata da odluči o prigovorima. Ukoliko ih odbaci, hipotetički postoji mogućnost da se u roku od 72 podnese žalba upravnom sudu. Treba imati u vidu to su maksimalni rokovi, ali ja očekujm da će i RIK i sud odlučivati u najkraćam mogućem roku, nakon čega će biti dodeljeni mandati“, objasnio je Dimitrijević.

Član RIK-a Tanasije Marinović najavio je da će se koalicija „Srbija protiv nasilja“ žaliti na ukupan izveštaj o rezultatima izbora koji je u petak donela Republička izborna komisija.

Ranije su rekli su iz te koalcije da će iskoristiti sva pravna sredstva da traže poništavanje izbora za koje smatraju da su pokradeni, odnosno da postoje brojni dokazi o „izbornom inženjeringu“.

RIK je sinoć objavio izveštaj prema kojem će mandate za narodne poslanike dobiti predstavnici ukupno 10 izbornih lista, od kojih su pet – manjinske liste.

Na osnovu izveštaja iz svih opštinskih i gradskih izbornih komisija, prema ukupnom izveštaju o glasanju, izborna lista „Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane“ je na izborima 17. decembra prošle godine osvojila 129 poslaničkih mandata, odnosno apsolutnu većinu u budućem parlamentu u kojem će biti 250 mesta.

Izborna lista „Srbija protiv nasilja“ osvojila je 65 poslaničkih mandata, izborna lista „Ivica Dačić – premijer Srbije“ osvojila je 18 mandata, lista „Nada za Srbiju“ imaće 13 poslaničkih mandata, a isto toliko mandata osvojila je i lista „Mi – glas iz naroda“.

Od manjinskih stranaka poslaničke mandate osvojile su Stranka vojvođanskih Mađara – šest, po dva mandata imaće izborne liste Usame Zukorlića i Stranke demokratske akcije, dok će po jedan mandat imati izborne liste „Politička borba Albanaca se nastavlja“ i Ruske stranke.

Kako je najavljeno, za svako biračko mesto zbirni izveštaji o rezultatima glasanja će biti objavljeni u Službenom glasniku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari