Pavlović: Šapić počinio više krivičnih dela, nedostojan funkcije gradonačelnika 1foto: Narodna stranka

Šef odborničke grupe Narodne stranke u Skupštini Beograda Miloš Pavlović izjavio je danas da gradonačelnik Aleksandar Šapić više ne može da obavlja tu funkciju, jer je „počinio više krivičnih dela“ i tako pokazao da je nedostojan da bude gradonačelnik i da ne ispunjava moralne, pravne i političke uslove da bude prvi čovek Beograda.

„Šapić Beogradom upravlja na isti način kao SNS, a takvu upravu karakterišu kriminal i korupcija, i on zbog toga ne može da bude gradonačelnik Beograda“, rekao je Pavlović na konferenciji za novinare opozicionih odborničkih grupa, a prenosi NS u saopštenju.

Grupa od 39 odbornika, među kojima i odbornici Narodne stranke, podnela je danas zahtev za održavanje posebne sednice Skupštine Beograda na kojoj bi se raspravljalo o zahtevu za smenjivanje Šapića sa funkcije gradonačelnika.

Ta sednica bi trebalo da bude zakazana pet dana od dana prijema zahteva, i da bude održana u roku od 15 dana od dana prijema zahteva.

„Podneli smo i predlog za održavanje vanredne sednice na kojoj bi se raspravljalo i o drugim temama, koje su takođe uzrok za razrešenje Šapića“, rekao je Pavlović.

Pavlović je naveo da je Šapić u martu 2021. godine, kao predsednik opštine Novi Beograd, izvršio krivično delo nedozvoljene gradnje, jer je na objektu čiji je on vlasnik započeo izvođenje građevinskih radova za koje nije pribavio građevinsku dozvolu.

„Opština Novi Beograd je u septembru 2021. godine odbila da Šapiću izda građevinsku dozvolu, a protiv njega je podneta krivična prijava. U međuvremenu je izabran za gradonačelnika i u julu ove godine opština Novi Beograd donela je rešenje kojim se ti građevinski radovi legalizuju, odnosno ozakonjuju“, rekao je Pavlović.

„Problem je u tome što je Šapić najpre za predsednika opštine postavio Bojana Bovana, a zatim trgovinom uticajem i zloupotrebom položaja omogućio samom sebi da opština Novi Beograd donese rešenje kojim će te radove legalizovati, iako je to u direktnoj suprotnosti sa Zakonom o ozakonjenju objekata, imajući u vidu da je reč o radovima izvedenim nakon 27. novembra 2015. godine, koji kao takvi ne mogu biti predmet legalizacije“, precizirao je Pavlović.

Pavlović je dodao da je Šapić tako, pored krivičnog dela izvođenje nedozvoljenih građevinskih radova, izvršio i novo delo kršenjem Zakona o ozakonjenju objekata.

„Beograđani koji više od 10 godina ne mogu da legalizuju svoje građevinske radove imaju gradonačelnika koji je nedostojan za obavljanje te funkcije jer je pokazao da zakon za njega ne važi i da ne ispunjava moralne, pravne i političke uslove da obavlja tu funkciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari