Performans opozicije u Skupštini Kraljeva, traži se ostavka gradske većnice 1Foto: N1/printscreen

Obučeni u majice na kojima piše „Smena ili ostavka“, odbornici opozicije u Skupštini Kraljeva izveli su performans.

Protestom pod nazivom „Gromoglasno ćutanje“ traže smenu Ivane Bazić, gradske većnice iz Srpske napredne stranke. Kako su istakli, na ovaj potez su se odlučili jer je ova, inače većnica za brigu o porodici, odborniku Miroljubu Bakoviću iz Zdrave Srbije, na jednoj od prethodnih sednica dobacila da ne može da govori o izdvajanju Grada Kraljeva za prvorođene bebe, jer nema decu.

Burno je krenulo od samog jutra i početka sednice Skupštine Kraljeva. U sali su se pojavili odbornici opozicije, noseći majice na kojima je pisalo „Smena ili ostavka“. Oni traže da Ivana Bazić (SNS), većnica za brigu o porodici, bude smenjena ili podnese ostavku, prenosi N1.

Razlog zbog kojeg su izveli ovakav performans, traje već pet meseci, kada je ova većnica dobacila odborniku Miroljubu Bakoviću (Zdrava Srbija) dok je govorio o novčanoj podršci porodiljama. Kako su više puta do sada izjavili, većnica mu je rekla da on nema pravo da govori o ovoj temi jer nema decu. Ovakva izjava je izazvala revolt kod opozicije u kraljevačkoj skupštini. Baković je prvi započeo sa ćutanjem za govornicom, a onda su mu se priključili o ostali.

Protest „Gromoglasno ćutanje“ će trajati sve dok se nešto ne dogodi. U ovom trenutku, jedini izlaz iz ove situacije, upravo leži o smeni ili ostavci većnice. Danas smo imali priliku da po prvi put čujemo obraćanje Ivane Bazić. Opozicija ga ocenjuje kao nedostojan i napisan.

„Uverena sam da će deo opozicije iskoristiti moje obraćanje za svoja psikaranja po društvenim mrežama, omalovažavajući jednu ženu, jer to je najlakše i jedino što znaju da rade. U ime SNS želim da poručim da ne postoji način da nas isprovociraju, i da reagujemo kao oni. Ako je potrebno moje izvinjenje za to što oni bolje žive, i što naš grad bolje živi, izvinite što smo mi „mi“, a vi „vi“, rekla je većnica Ivana Bazić.

„U oktobru smo najavili da ćemo „diskutovati ćutanjem“ sa skupštinske govornice u znak protesta, sve dok se ne dogodi jedna od ove dve stvari. Ili smena Ivane Bazić, ili njena ostavka. Ili će svi odbornici opozicije koji su mene podržali, i ja im se zahvaljujem, ćutati do kraja mandata, a to je 2024. godina. Četvrta opcija ne postoji“, kaže za N1 odbornik Miroljub Baković – Zdrava Srbija.

„Danas se verovatno pojavila po direktivi vrha stranke u Kraljevu. Došla je sa spremljenim govorom. Mi smo imali informaciju da je njoj neko drugi napisao govor koji je ona danas pročitala sa govornice. Pri tom, ni u jednom trenutku se nije potrudila, ni u naznakama, da uputi izvinjenje kolegi Bakoviću“, kaže odbornik Ivan Matović – GG Starosedeoci Kraljeva.

U jednom trenutku, u toku trajanja sednice, sa skupštinske govornice se obratio Nenad Marković, predsednik Skupštine Kraljeva i prozvao N1 i Novu S, koji su snimali ova obraćanja, da su se ove dve televizije pojavile „zbog problema koji je izazvala opozicija“. Jer, navodno, ranije ova dva medija nikada nisu pratili skupštinska zasedanja u Kraljevu, i kako je rekao „izveštavali o nekim pozitivnim potezima Skupštine“, a mnogo više prostora smo sada dali opoziciji.

Kraljevački naprednjaci odbijaju da se izvine, a opozicija poručuje da će protest trajati sve dok većnica ne bude smenjena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari