Petar Petković: Kurti želi i sanja rat 1Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas da je odlukom odbornika Skupštine opštine Severna Mitrovica da zatraže da se omogući sloboda kretanja za automobile na glavnom mostu na Ibru, kosovski premijer Aljbin Kurti nedvosmisleno pokazao da „želi i sanja rat“ i da čitav sever Kosova uvede u sukobe.

Petković je u pisanoj izjavi naveo da je Kurti danas naredio svojoj odbornici Aidi Ferati da na sednicu Skupštine opštine uvrsti tačku dnevnog reda o otvaranju mosta na Ibru koji deli severni u južni deo grada i koji predstavlja važan bezbednosni bedem za Srbe na Kosovu.

„Cilj ovog Kurtijevog jednostranog i protivpravnog poteza jeste da dovede do novih tenzija i provokacija na račun mirnog srpskog naroda na severu Kosova i Metohije“, rekao je Petković, dodavši da Kurti za to koristi svoje nelegitimne i lažne predstavnike i odbornike na severu Kosova i Metohije.

Prema njegovim rečima, otvaranje mosta na Ibru deo je dijaloga Beograda i Prištine, a ne „lokalnih Kurtijevih nelegalnih gaulajtera“.

Petković je naveo da je o tome odmah obavestio sve međunarodne prestavnike, kao i posrednika u dijalogu Miroslava Lajčaka i da Beograd očekuje da „smire i zauzdaju Kurtija koji sve čini da pobegne od obaveze formiranja Zajednice srpskih opština i uništi dijalog u Briselu 2. maja“.

„Nema napretka ni normalizacije odnosa dok god Kurti povlači ovakve jednostrane poteze kojima ceo sever Kosova i Metohije hoće da uvede u ratno stanje i na zapadu je da takve poteze Prištine spreče“, ocenio je Petković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari