Kako je tekla svađa Ivice Dačića i Donike Gervale Švarc u Njujorku: Ko želi novi rat? 1Prinstkrin UN/Kossev

Iako posvećena izveštaju o radu UNMIK-a za period od 16. septembra 2022. do 18. marta 2023, Sednicu Saveta Bezbednosti Ujedinjenih Nacija koja je sinoć održana, obeležile su uzajamne optužbe predstavnika Beograda i Prištine.

Dok je Ivica Dačić tvrdio da kosovski premijer ne želi ZSO već da „protera Srbe“, Donika Gervala odgovorila mu je optužbom da je zajedno sa srpskim predsedinkom „saučesnik u genocidu“ sa „krvavim rukama“ za šta će da odgovara.

Nastavilo se sa optužbama na račun Prištine – zbog toga da skoro nema Srba u gradovima južno od Ibra, da je „ekstremna, želi rat i sukob, a ne dijalog“, te da međunarodna zajednica treba da je se plaši. Dačić je podsetio na srpske žrtve, a Gervaline navode o ispunjavanju obaveza nazvao tragikomedijom i odrazom licemerja. Odgovor mu je stigao kroz seriju optužbi – još koja za navodni genocid, uz veličanje OVK i „nadu da će Tači i ostali da dokažu nevinost“. Srpske snage su za nju teroristi, od kojih su „građani Kosova“ branili svoje domove.

„Mogli ste iz prve ruke da čujete kako izgleda dijalog Beograda i Prištine, koliko je tu ekstremizma. Mogli ste da vidite da oni ne žele dijalog, oni žele nastavak rata i sukoba“, poručio je šef srpske diplomatije, odgovarajući na uvodno obraćanje kosovske ministarke spoljnih poslova, koju je u više navrata oslovljavao sa „građanka Gervala“.

Dačić je njene navode o tome da „politički DNK srpskih predstavnika onemogućava da održe svoju reč“ definisao kao „dozu rasizma“.

A na tvrdnje o tome da su mu „krvave ruke“ odgovorio je citatom Gervalinih navoda iz 1998. godine.

„Citiraću vas – ‘albanski narod je bio u zabludi kada je mislio da će im slobodu doneti Amerikanci. Treba se pripremiti da se pitanje Kosova reši oružanim putem’. Vi ste pozvali da se pitanje Kosova reši oružanim putem. Vaše ruke su krvave“, poručio joj je Dačić.

Odgovarajući konkretno na optužbe da je „saučesnik u genocidu“, upitao je Gerevalu, zašto onda nisam optužen, uz podsećanje da se za ratne zločne tereti kosovski predsednik. Sa druge strane, navodi da se „priča“ da je Gervala prosledila materijal Specijalnom sudu o zločinima Tačija i Veseljija.

„Ja sam ovde, a gde je Tači. Zašto ja nisam optužen ili Vučić, da imamo neku odgovornost? Zato što u tome nismo učestvovali, a vi ste, hvala Vam na pomoći da optužimo Tačija i Veseljija“, poručio je Gervali.

Komentarišući konkretno optužbe o tome da je Srbija počinila genocid na Kosovu, Dačić podseća na to da u gradovima južno od Ibra više nema Srba.

„U Prištini je živelo 40.000 Srba devedesetih godina. Gde su sada ti Srbi? Danas ih ima stotinu ili nekoliko stotina. U Prizrenu ih je bilo više od 10.000. Sada ih ima 23 ili 25. Kada se vrši genocid za koji tvrdite, trebalo bi da bude obrnuta brojka. O čemu vi govorite?“, rekao je Dačić.

Svaki metar kosovske zemlje je kroz vekove natopljen srpskom krvlju, a vi sada pričate o krvavim rukama.

Dačić je ujedno ukazao na srpske žrtve – ubistva žetalaca u Starom Gracku, dece u Goraždevcu, na žrtve kod Radonićkog jezera, navodeći da je bilo 1.300 kidnapovanih ljudi.

Odgovorio je i na optužbe o seksualnom zlostavljanju, navodima o silovanoj Srpkinji.

„Silovanje koje je zabeležio savetodavni panel UNMIK-a – mlade devojke u kolicima, to je posmatrala njena majka, nakon čega su obe ubijene“, kazao je Dačić.

Ministar spoljnih poslova Srbije podcrtao je da ne odobrava nijedan zločin – kako prema Albancima, tako i prema Srbima:

„Samo vas molim, kada pričate o tome, da nemamo selektivan pristup. Svaki ratni zločinac treba da odgovara, ali selektivni i dvostruki standardi, doveli su do toga da vi samo pričate o tim zločinima koji su samo prema albanskoj strani“.

Kaže da će ući u istoriju pojedine izjave „građanke“ Gervale koje difiniše kao licemerje.

Na navode da je Kosovo „najdemokratskija zemlja“, Dačić poručuje – „aj’ što vređaju Srbiju“, nego i druge zemlje. Na tvrdnje da je Kosovo garant mira i slobode – odgovara sarkastično – „jeste, to ste vekovima bili“:

„Kada ste se u Prvom svetskom ratu borili protiv Amerikanaca i Francuza, kada ste u Drugom svetskom ratu ratovali za Hitlera – diverzija Skenderbeg“.

Kaže da je tragikomična tvrdnja da – „kada Kosovo nešto obeća to i ispuni“.

„Kaže građanka Gervala – ‘ukoliko se ne ispunjava, onda je to farsa’ – e tu ste u pravu“, poručio je Dačić uz podsećanje da ZSO nije formirana.

Na optužbe o stvaranju „srpskog sveta“, Dačić podseća na Dan Albanske zastave, ali i na stavove Samoopredeljenja.

„Lista Kurtijeva nije priznavala zastave, grb Kosova. On je primao međunarodne predstavnike pod zastavom Albanije. Vi mislite da ovde ljudi ne znaju da je vaš politički program ujedinjenje sa Albanijom“, rekao je Dačić.

„Vi ne želite mir, vi ste puni mržnje. Želite rat. Mi vas se ne plašimo. Ali vas treba da se plaši međunarodna zajednica“, rekao je Dačić, navodeći da to kaže i američki zvaničnik Gabrijel Eskobar.

On je podcrtao da Srbija želi dijalog i normalizaciju odnosa, ali i kaže da je potrebna politička volja koja ne postoji kod Prištine.

Gervala: Pokazao si zašto te zovu „mali Sloba“
Odgovarajući Dačiću, Gervala poručuje da je svojim govorom pokazao zašto su ga Srbi 90-tih godina zvali „mali Sloba“.

Kaže da bi on morao da objasni Srbima kako je 1999. godine „izgubio Kosovo zauvek“, umesto da koristi retoriku 80-tih i 90-tih.

Znam da istina boli. Žao mi je zbog tebe, jer si naš komšija i moramo da se nosimo sa tobom

„Ti si stara Srbija, Miloševićeva Srbija, nisi nova Srbija i druga Srbija je potrebna regionu i Evropi. Sa tobom Srbija zna da ne može u Evropu i u bolju budućnost za svoje građane“, rekla je.

Na novode o Specijalnom sudu Gervala odgovora da „nije tačno da je svedok“.

Sa druge strane, uz još jednu optužbu na račun Srbije za navodni genocid, poručuje da je „važno napomenuti herojske napore građana Kosova koji su spasili desetine hiljada života od srpske vojne mašine“.

„Vi ste bili deo toga. Naša vlada, država i građani priznaju hrabre napore i obožavaju hrabru OVK koja se suprotstavila genocidu“, poručila je Dačiću.

Ponovo je iznela optužbe i o navodnim masakrima i silovanjima, ali i „slavljenju“ genocida.

Ona naglašava da su zapravo srpske snage bile „teroristi“, a ne građani Kosova koji su, kako kaže, „samo branili sebe, svoje porodice, sela, komšije“.

Osvrnula se i na navode o Tačiju. Podsetivši da je u Hagu, kaže:

„Čvrsto verujem da će da pokaže i da imaju sve argumente da su OVK, on i drugi koji su optuženi nevini“, rekla je Gervala.

Na navode Dačića da se Beograd i Priština ne slažu oko statusa Kosova, Gervala poručuje da je to „završen posao“, te da je ono „nezavisna demokratska država“, a da se sada pregovara o normalizaciji odnosa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari