Petar Petković: Počela je okupacija severa KiM, Vučić upozorio Lajčaka na posledice Kutrijevih poteza 1Petar Petković Foto: FoNet/ Božana Pavlica

U toku je razgovor predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa Miroslavom Lajčakom, specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine, rekao je na današnjoj konferenciji za novinare direktor Kancelarije za KiM Petar Petković

Prema njegovim rečima, Vučić je upozorio Lajčaka na sve posledice ponašanja premijera Kosova Aljbina Kurtuja.

– Na incidente i provokacije koje mogu da se pretvore u najveću krizu. I da oni svojim delovanjem žele da proteraju Srbe sa KiM i najotvorenije da isprovociraju rat – rekao je Petković.

On je povodom današnjeg polaganja zakletve predsednika opštine Severna Mitrovica rekao da je počela okupacija severa KiM od strane Aljbina Kurtija i njegovog okupacionog gaulajtera Erdena Atića.

– Simbol te okupacije je i krpa koju su istakli na zgradi opštine Sevrne Mitrovice. Za nas to nije zastava. Ona će tu stajati koliko i sama okupacija, a to značli ne dugo – poručio je Petković.

Prema njegovim rečima, okupacija će se završiti kada Srbi izaberu da je kraj.

– Apsolutno je neprihvatljivo i nedopustivo da neko ko je u Mitrovici osvojio 553 glasa sada vodi opštinu Seeverna Mitrovica. A kandidat SL 2021. Milan Radojević je tada osvojii 10.833 glasa. Jasno vam je da neko nko nema legitimitet ne može predstavljati građane te opštine, kako je Atić rekao – naveo je Petković.

On je naveo da saopštenje Kvinte koje govori o tome da obe strane treba da se suzdrže od nasilja dovoljno govori o tome da ne spostoji spremnost da se ide u pravcu normalizacije i da sve što Kutri radi radi jer ima podršku onih koji žele da isprovociraju rat na severu KiM.

Petković je podsetio da su Srbi danas dali rok do 1. juna da Kurti i međunarodna zajednica prestanu da ih maltretira, a nakon toga uslediće njihov odgovor.

– Kakav videćemo. Prvi jun je blizu. A mi smo svakao uz svoj narod – kazao je Petković.

Podsetimo, danas je u zgradi opštine Severna Mitrovica položio zakletvu novi gradonačelnik, a Vučić je zbog situacije na Kosovu odložio posetu južnom Banatu. Otići će samo na miting u Pančevu u 18 sati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari