Petković: Jedino što Beograd blokira su laži Prištine, nikako dijalog i razgovor 1Foto: BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ/MO

„Beograd učestvuje u svakoj rundi dijaloga u Briselu u najboljoj veri da je kompromis dve strane jedini put ka održivom rešenju i normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, a nikako ucene i uslovljavanja koja prištinska strana pokušava da nametne“, kazao je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije dr Petar Petković.

„Tako je bilo i tokom poslednje runde dijaloga u Briselu tokom koje je Priština pokušala da promeni i uslovi aktuelni sporazum o registarskim tablicama, ne nudeći nijedno konstruktivno rešenje“, navodi se u saopštenju.

Kako kaže, sa druge strane, Beograd je pokazao visok nivo fleksibilnosti i potrage za rešenjem o registarskim tablicama koje bi bilo primenjivo u realnom životu, a ne u glavama albanskih političara.

„Zato smo apsolutno spremni da nastavimo da razgovaramo i tragamo za kompromisnim rešenjem, držeći se sporazuma od 30. septembra,koji je i dalje u potpunosti na snazi, kao i režim stikera“, rekao je Petković.

On dodaje da bi Vjosa Osmani, uprkos istrajnoj želji da bude deo dijaloga, prvo morala da se o njegovom toku detaljno informiše, jer „jedino što Beograd blokira su laži Prištine, nikako dijalog i razgovor“.

„Bilo bi korisno i da gospođa Osmani obnovi sva dosadašnja saopštenja, kako EU, tako i zemalja Kvinte, ali i najviših predstavnika SAD, koji nedvosmisleno potvrđuju da je Beograd konstruktivna strana u dijalogu i podsećaju Prištinu na više preuzetih, a neispunjenih obaveza iz tog procesa“, objasnio je.

Kako tvrdi, jedini put ka miru i stabilnosti na prostoru Kosova i Metohije jeste formiranje Zajednice srpskih opština, a ne nekakav reciprocitet koji postoji samo u snovima albanskih političara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari