Petković osudio maltretiranje Živojina Rakočevića u Preocu 1Foto: Radio KiM

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je danas da je nedopustivo i sramotno maltretiranje koje je do zuba naoružana Kosovske policije sprovela u Preocu nad novinarom i predsednikom Udruženja novinara Srbije Živojinom Rakočević i urednikom književnih programa Doma kulture „Gračanica“ Žarkom Milenkovićem.

„Njih je pola sate pre ponoći na kružnom toku u Preocu, nedaleko od Gračanice zaustavila grupa policajaca sa pancirima i oružjem, izvukla ih iz automobila, koji su detaljno pretresali, grubo se prema njima ophodila, udarala ih po nogama, a na pitanje Rakočevića i Milenkovića da li postoji neko u redovima jedinice ko govori srpski jezik, dobili su odgovor na albanskom povišenim i grubim tonom“, kazao je Petković.

On je u pisanoj izjavi naveo da su policajci odbili da se legitimištu i ostave svoj policijski broj.

„Ovo je još jedan primer represije i odmazde koju nad srpskim narodom u pokrajini sprovodi režim Aljbina Kurtija, a kojeg nisu pošteđeni ni novinari, ni radnici u oblasti kulture“, istakao je Petković.

Petković je rekao da su se tim povodom Rakočević i Milenković obratili misiji OEBS, ambasadama SAD i Nemačke na Kosovu i Policijskom inspektoratu Kosova, ali da nikakav odgovor nisu dobili.

„Iz svega navedenog evidentno je da na Kosovu i Metohiji diskriminacija zamenjuje zakon, pravo i pravdu kada su Srbi u pitanju“, kazao je Petković i dodao da će o svim etnički motivisanim incidentima i napadima na Srbe na Kosovu detaljno govoriti i tokom predstojeće runde dijaloga u Briselu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari