Petković: Saopštenje Evropske spoljnopolitičke službe potpuno promašeno 1Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković ocenio je da je današnje saopštenje Evropske spoljnopolitičke službe (EEAS) potpuno promašeno, kao i niz prethodnih apela briselske administracije, a u kojem je navedeno da se od obe strane – Beograda i Prištine – traži da ublaže retoriku.

Petković je rekao da se opredeljenje Beograda i predsednika Aleksandra Vučića za dijalog i rešavanje problema na Кosovu i Metohiji političkim i miroljubivim sredstvima nikada nije dovodilo u pitanje, a da je „činjenica da Aljbin Кurti i njegov ekstremistički režim čine šta im je volja – između ostalog i posledica nedelovanja EU u situacijama kada su oštre reakcije i mere protiv privremenih institucija samouprave u Prištini bile neophodne“.

„EEAS se, nažalost, radije opredeljuje za besplodne apele na ‘obe strane’, koji su samo dolivanje ulja na vatru, ohrabrenje Кurtiju i podsticaj njegovim nastojanjima da destabilizuje prilike na Кosovu i Metohiji i u čitavom regionu“, naveo je Petković.

Dodao je da bi EEAS konačno morao da zauzme odlučniji stav i kaznenim merama spreči Кurtijev ratoborni pohod, jer će na kraju, ukoliko se situacija otrgne kontroli, odgovornost deliti ne Beograd, već oni koji su mogli da blagovremeno i preventivno deluju.

Evropska spoljnopolitička služba upozorila je da porast zapaljive retorike između zvaničnika Beograda i Prištine, a „posebno izjave o ratu i sukobima na Zapadnom Balkanu“, izazivaju veliku zabrinutost, te da će „visoki političari dve strane biti odgovorni za svaku eskalaciju“.

Na saopštenje su već oštro reagovali premijerka Ana Brnabić i ministar unutrađnjih poslova Aleksandar Vulin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari